Πρόταση μομφής: Πώς θα μιλήσει ο Ανδρουλάκης στη Βουλή -Ο τρόπος που βρήκε

NEWSROOM
Πρόταση μομφής: Πώς θα μιλήσει ο Ανδρουλάκης στη Βουλή -Ο τρόπος που βρήκε
Ο Ν. Ανδρουλάκης / Eurokinissi

Με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, την Κυριακή, πριν από τις ομιλίες Μητσοτάκη-Τσίπρα, θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις του κόμματός του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η ομιλία του αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, έπειτα από την τοποθέτηση του ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ζητάει εκλογές στην παρούσα συγκυρία. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσαν ανακοινώσεις κριτικάροντας τη στάση του κ. Ανδρουλάκη ως αντιφατική. Αυτό έστρεψε αναπόφευκτα τους προβολείς πάνω στον νέο αρχηγό, παρότι η μάχη ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδιαγράφεται ιδιαίτερα σκληρή, με τα στελέχη των δύο κομμάτων να έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Όπως μεταδίδεται από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η επιλογή του να μιλήσει πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, δεν αποτελεί απόφαση της στιγμής. Θα επαναλαμβάνει την ίδια τακτική όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, προκειμένου να υπάρχει δική του τοποθέτηση, πέραν των ομιλιών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των βουλευτών του κόμματος. Και με αυτόν τον τρόπο θα υπερβεί το μειονέκτημα της κοινοβουλευτικής απουσίας του από τέτοιες μεγάλες μάχες, επειδή δεν είναι βουλευτής.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να εξηγήσει περαιτέρω γιατί θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή δεν ζητάει εκλογές - η άποψη του είναι ότι με τα κρούσματα κορωνοιού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με 100 νεκρούς την ημέρα είναι ανεύθυνο να ζητάει προσφυγή στις κάλπες.

Η πίεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα φέρνουν πλέον ανησυχητικά κοντά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ - η πρόσφατη μέτρηση της εταιρείας Abacus, έδειξε πολύ χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, έναν στους πέντε ψηφοφόρους του να μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, και τη διαφορά των δύο κομμάτων στη μισή μονάδα (17,5% έναντι 17% αντιστοίχως).

Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση δυσπιστίας επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του. Αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν και στην τελευταία του συνέντευξη άφησε ανοιχτές τις γέφυρες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να αφήσει όλο το γήπεδο της αντιπολίτευσης στον κ. Τσίπρα, και γι' αυτό αποφάσισε να εμφανιστεί ο ίδιος τόσο με τηλεοπτική συνέντευξη όσο και με την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος.

Ενδιαφέρον, όμως, είχε η αντίδραση της ΝΔ, η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε «αγγίξει» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Φαίνεται ότι η πλέον η περίοδος της ανοχής τελείωσε και ξεκινά μια νέα φάση, στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο ένοικο της Χαριλάου Τρικούπη.

Σίγουρα, το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει την αβλαβή διέλευση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την εκλογή του. Μένει να φανεί αν μπορεί να επωφεληθεί από το κατασπάραγμα των δύο κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ