Τσίπρας: O East Med ανοίγει τον δρόμο για την ειρήνη

NEWSROOM
Τσίπρας: O East Med ανοίγει τον δρόμο για την ειρήνη
Φωτο: Eurokinissi

Στην ιδιαίτερη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ.

«Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

Την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς (είναι η πρώτη φορά) και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Για τη σημασία του αγωγού East Med μίλησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε πως θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, επίσης, απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες χώρες, θέτοντας ως προϋπόθεση τον σεβασμό του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι στο εξής οι Τριμερείς Σύνοδοι σε ελληνικό έδαφος θα γίνονται στην Κρήτη και αυτό σηματοδοτεί πως η Κρήτη είναι το νησί της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή, καθώς από αυτό θα διέρχεται ο αγωγός East Med.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Τριμερούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκόμισε πλούσια εμπειρία σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μυστικών υπηρεσιών και άμυνας, γιατί, όπως παρατήρησε, οι απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές που γνωρίζαμε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Νετανιάχου τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και επιχειρήσεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. «Είναι μία επένδυση στο μέλλον» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα και δήλωσε ότι στην Τριμερή συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις.

Με αφορμή τα τούνελ που εντοπίστηκαν στο Βόρειο Ισραήλ, καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της.

Για το Μεσανατολικό ανέφερε την προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Σημείωσε τη στήριξή της Ελλάδας στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο, στη βάση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Υπογράμμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Ελλάδα και Κύπρος δήλωσαν την απόφαση τους να συμβάλλουν στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ισραήλ.

Μετά τις δηλώσεις Μπ. Νετανιάχου, Ν. Αναστασιάδη, Αλ. Τσίπρα και Ντ. Φρίντμαν ανέβηκαν στο πάνελ Ελληνες και Κύπριοι νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρακτική άσκησή τους σε νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ. Οι τρεις ηγέτες τους χαιρέτισαν καθέναν ξεχωριστά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε μαζί τους και τους ρώτησε για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ