ΕΕ: Δεκτή η πρόταση Δένδια να εγκατασταθεί στη Λάρισα το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι

NEWSROOM
symvoulio-ypoyrgon-amynas.jpg
Το συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφία: X

H ελληνική πρόταση κατατέθηκε σήμερα στην άτυπη σύνοδο υπουργών Αμύνας της ΕΕ

«Θετικά δεκτή» έγινε η πρόταση της Ελλάδας να γίνει η Λάρισα το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη των εργασιών τού άτυπου συμβουλίου υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:

«Στο 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Ο Έλληνας υπουργός είχε προαναγγείλει ότι θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης να γίνει η Λάρισα το στρατηγείο για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Θετικές Γαλλία και Ιταλία για την επιχείρηση «Ασπίδα»

Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini, που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Όπως επανέλαβε πριν από λίγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες, από τα αρχαία ελληνικά», και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, ενώ η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ