Το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους αγρότες

NEWSROOM
Το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους αγρότες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη) στις 12:00, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Κοντογεώργης: «Αισιοδοξώ πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά»

Στο «παρά ένα» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας σε podcast του pagenews.gr.

«Εμείς εργαζόμαστε, έτσι ώστε η συνάντηση να είναι παραγωγική», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του. Και διεξοδικά, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τι μπορεί να κάνει για το ρεύμα και το πετρέλαιο. Στη συζήτηση θα δούμε και κάποια θέματα τεχνικά και ρυθμιστικά που θα μπορούσαν να δώσουν μια περαιτέρω λύση στα προβλήματα, που απασχολούν».

Επιπροσθέτως, η συνάντηση έχει «και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Και αφού γίνεται στο επίπεδο του πρωθυπουργού, έχει προηγηθεί προετοιμασία και δείχνει και το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού. Πιστεύω πως θα είναι μια παραγωγική συζήτηση και αισιοδοξώ πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά», εκτίμησε εξ άλλου.

Παραλλήλως υπενθύμισε ότι «από το 2019 και μετά πήραμε μέτρα φοροελάφρυνσης, με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, με τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, αλλά και με ρυθμιστικά μέτρα, όπως είναι ο περιορισμός των παράνομων ελληνοποιήσεων. Και με την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) εξασφαλίσαμε τα ίδια κονδύλια με το παρελθόν, παρότι υπήρχε μείωση με άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δείξει το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τον αγροτικό τομέα».

Πάντως, ο Θ. Κοντογεώργης αναγνώρισε ότι «υπάρχουν διεκδικήσεις γιατί υπάρχει μια εντεινόμενη ανησυχία, η οποία επιτείνεται από την κλιματική κρίση, υπάρχει πλήρης κατανόηση. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που υπάρχουν, προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για το 2024 την επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο».

Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «πρέπει, όμως, να βλέπουμε και τη μεγαλύτερη εικόνα, να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια δύσκολη συγκυρία. Να συνεχίζουμε στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης και του δημοσιονομικού περιορισμού», ζήτησε δε, και προσέθεσε: «Προφανώς, όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, κοιτάζουμε πάντοτε για όλες τις κοινωνικές ομάδες [...] και ειδικά τους πιο ευάλωτους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ