Πολιτικές ζυμώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών

NEWSROOM
Πολιτικές ζυμώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Φωτο: Eurokinissi

Σενάρια περί επίσπευσης κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο έρχονται στο προσκήνιο, ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, η Συμφωνία ενδέχεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη, αλλά η εισαγωγή του στην Ολομέλεια θα γίνει από την επόμενη Δευτέρα. Πάντως, ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πΓΔΜ με υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Την ίδια ώρα, το Ποτάμι επανεξετάζει τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον η κυβέρνηση πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην αυριανή ψηφοφορία. To κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ενδέχεται να απουσιάσει τελικά από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σκέψη ήταν η ψήφος κατά συνείδηση με τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη να προσανατολίζονται στο «ναι» και τους Γ. Αμυρά και Γ. Ψαριανό αν έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στο μείζον εθνικό ζήτημα κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς επιβεβαίωσε ότι το κόμμα σκέπτεται αλλαγή στάσης.

«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε αργότερα στην ΕΡΤ3 ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.«Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον», δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Κύρκος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας».

«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας πως αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ