fbpxΒγαίνουν τα κουκιά για κύρωση της Συμφωνίας | Economistas.gr
Skip to main content

Βγαίνουν τα κουκιά για κύρωση της Συμφωνίας

Βγαίνουν τα κουκιά για κύρωση της Συμφωνίας
Φωτο: Eurokinissi

Με ψήφους από την Κεντροαριστερά αναμένεται να συμπληρωθούν οι 151 ψήφοι για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ την ίδια ώρα η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο για την ερχόμενη Κυριακή στο Σύνταγμα.

Εξαιρουμένων των Κ. Ζουράρι - που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία και των Πρεσπών - και πιθανώς του Βασίλη Κόκκαλη που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, στους 149 βουλευτές που στήριξαν την Κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται να προστεθούν τρείς βουλευτές από το Ποτάμι, ενώ «ναι» ενδέχεται να ψηφίσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Δικαιολογώντας τη χθεσινή του απόφαση να ψηφίσουν οι βουλευτές του κατά συνείδηση, το Ποτάμι εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων», ενώ απαντώντας σε όσους εμφανίζουν τη θετική στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών ως στήριξη στον Τσίπρα, αναφέρει ότι «κάνουν μεγάλο λάθος».

«Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία και τα εθνικά θέματα επείγει να δούμε όλοι, τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει στα βόρεια σύνορα της», αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωσή του. 

«Πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα ανατολικά σύνορα. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις και στήριξη από τους ισχυρούς μας συμμάχους στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν τον καταρρέοντα Τσίπρα να εμφανίζεται αυτός και μόνο αυτός ως ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του εθνικού απομονωτισμού. Η φιλοευρωπαϊκή του στάση σήμερα είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ.Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν «φιλομαδουριστές», «φιλορώσοι», «φιλοιρανοί», «φιλοοτινάναι», αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει. Το Ποτάμι, αντίθετα, ήταν, είναι και θα παραμείνει η πολιτική δύναμη που σκέφτεται πρώτα την πατρίδα και μετά το κομματικό του συμφέρον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ψήφοι του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά θεωρούνται σχεδόν σίγουροι, ενώ πιο αμφίβολος είναι ο Σπύρος Λυκούδης  ο οποίος απείχε από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω κι αν βλέπει θετικά και αυτός τη Συμφωνία.

Ως εκ τούτου, τα «ναι» στη Συμφωνία υπολογίζονται σε 152 ή 153.

Εν τω μεταξύ, με εκατοντάδες λεωφορεία από κάθε γωνιά της χώρας αναμένεται να μεταβούν την Κυριακή στην Αθήνα οι διαδηλωτές για το συλλαλητήριο κόντρα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, εδώ και μερικές ημέρες οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» αναρτούν καθημερινά στο Διαδίκτυο τα δρομολόγια που προγραμματίζεται να φτάσουν στην Αθήνα, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λυκούδης: Δεν ψηφίζω «όχι» στις Πρέσπες
Λυκούδης: Δεν ψηφίζω «όχι» στις Πρέσπες
Δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι στάση θα τηρήσει στη Συμφωνία για τις Πρέσπες, τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης
Λυκούδης: Δεν ψηφίζω «όχι» στις Πρέσπες
Λυκούδης: Καλύτερη η Συμφωνία από το σκέτο Μακεδονία
Λυκούδης: Καλύτερη η Συμφωνία από το σκέτο Μακεδονία
«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα, που χρειάζονται παρακολούθηση, αλλά είναι καλύτερη από το να λέει όλος ο πλανήτης τα Σκόπια “Μακεδονία”» δήλωσε.
Λυκούδης: Καλύτερη η Συμφωνία από το σκέτο Μακεδονία
Εγκαταλείπει το Ποτάμι και ο Ψαριανός
Εγκαταλείπει το Ποτάμι και ο Ψαριανός
Μετά τον Γιώργο Αμυρά, την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Εγκαταλείπει το Ποτάμι και ο Ψαριανός