Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» των Πρεσπών

NEWSROOM
Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» των Πρεσπών
Φωτο: Eurokinissi

Με την πλειονότητα του ελληνικού λαού να αντιτάσσεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και την πλειοψηφία της Βουλής να τείνει – κατά τα φαινόμενα – να την υπερψηφίσει, το κείμενο της Συμφωνίας εισάγεται σήμερα στις 5μ.μ. στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράπλευρες απώλειες μετρά ήδη η Κεντροαριστερά, η οποία εμφανίζεται εκ νέου κατακερματισμένη, ενώ ο «λαβωμένος» Πάνος Καμμένος έχει περάσει πλέον δυναμικά στην αντιπολίτευση με αποκαλύψεις κατά του Κοτζιά και απειλές ότι στο εξής θα μπλοκάρει τα νομοσχέδια που θα περνάει η Κυβέρνηση.

Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι την Παρασκευή και με τους έως τώρα υπολογισμούς θα κυρωθεί με 151-153 ψήφους υπέρ, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ακόμα η στάση που θα τηρήσει η Κατερίνα Παπακώστα.

Σε ότι αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής με την οποία αρχίζουν οι κοινοβουλευτικές διαδικάσίες, μέχρι και χθες ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι είχαν την πλειοψηφία αθροίζοντας τον αριθμό των 28 βουλευτών. Από σήμερα το πρωί υπάρχει ισοπαλία καθώς 27 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 27 οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πως θα χειριστεί ο πρόεδρος της Βουλής και κατ επέκταση κυβέρνηση το θέμα.

Η πρώτη επιλογή είναι να αφεθούν τα πράγματα ως έχουν η συμφωνία να μην πάρει πλειοψηφία στην επιτροπή και να έρθει για ακύρωση στην ολομέλεια. Άλλωστε χθες ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στα παραπολιτικά 90,1 είχε αναφέρει ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και πως η ολομέλεια είναι αυτή που θα αποφασίσει διά της ψήφου της για τη συμφωνία.

Η δεύτερη επιλογή είναι να προστεθεί ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτυπωθεί η πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε πριν λίγες μέρες στο κοινοβούλιο. Μια τέτοια επιλογή είναι προφανές πως θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ήδη έχει προειδοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και ο Πάνος Καμμένος με επιστολή του μόλις προχθές προς τον πρόεδρο της Βουλής έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Μια τρίτη επιλογή είναι να προσθέσει ο πρόεδρος της Βουλής έναν επιπλέον ανεξάρτητο βουλευτή στη σύνθεση της επιτροπής, όπως κοινοβουλευτικές πήγες αναφέρουν ότι του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός. Σε μια τέτοια επιλογή ο κ. Βούτσης θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν από τους βουλευτές του Ποταμιού που λογίζονται πλέον ως ανεξάρτητοι ή τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη που έτσι κι αλλιώς ήταν μέχρι πρότινος μέλος της επιτροπής εξωτερικών.

Το Ποτάμι δείχνει να πληρώνει βαρύ τίμημα μετά την αποχώρηση του Γ. Αμυρά, ενώ πριν από λίγο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Γρ. Ψαριανός και τον θέλουν να κάνει -εντός της ημέρας- μεταγραφή στο Ποτάμι. Ως εκ τούτου, το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη δείχνει να μένει χωρίς ΚΟ.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ μετά το «ΝΑΙ» της ΔΗΜΑΡ στη Συμφωνία των Πρεσπών και την προκήρυξη έκτακτου καταστατικού συνεδρίου, η Φώφη Γεννηματά έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και τους ψηφοφόρους του κόμματος με δήλωσή της στην εφημερίδα «τα Νέα» .

Ζήτησα καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθώ την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης χωρίς βαρονίες και τιμάρια τόνισε η κ. Γεννηματά. Πρόσθεσε ότι έκανε όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις, ακόμα και παραχωρήσεις, για να το διασφαλίσει. «Γι' αυτό κατ' απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία», είπε.

Σημείωσε ότι με τη δήλωσή της αυτή απευθύνεται στη βάση της παράταξης, στους ιδρυτές προοδευτικούς πολίτες, «προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ενιαίος φορέας και να δώσουμε νικηφόρα τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Κώστας Κολοκούρης

ΣΧΕΤΙΚΑ