fbpxΤσίπρας: Οι συνταγματικές αλλαγές ενισχύουν τη Δημοκρατία | Economistas.gr
Skip to main content

Τσίπρας: Οι συνταγματικές αλλαγές ενισχύουν τη Δημοκρατία

Τσίπρας: Οι συνταγματικές αλλαγές ενισχύουν τη Δημοκρατία
Φωτο: Eurokinissi

«Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους» αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιεύοντας παράλληλα, σχετικό βίντεο, στο οποίο πανεπιστημιακοί αναφέρονται ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Σπύρος Σπουρδαλάκης, αναφέρει ότι η Επιτροπή ήταν μία καινοτόμος, συμμετοχική πολιτική διαδικασία, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι πολίτες για το τι σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκαν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, Δήμοι και επιστημονικές ενώσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπουρδαλάκης, έπρεπε να οργανωθεί και μία ηλεκτρονική διαβούλευση «ούτως ώστε οι πολίτες θα μπορούσαν να απαντήσουν στα επίδικα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίσης επισημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα λαϊκής, νομοθετικής πρωτοβουλίας, «λελογισμένης» που σημαίνει ότι «μπορούν να παίρνουν οι πολίτες πια, πρωτοβουλία για κάποιος νομοθέτημα».

Επίσης, ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Σύνταγμα της Ελλάδας θα περιέχει τέτοιου είδους πρόταση με αναφορά στο κοινωνικό κράτος: Εθνικό Σύστημα Υγείας, Εθνικό Σύστημα Περίθαλψης, εργασιακά δικαιώματα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, κατώτατος μισθός. Προσθέτει δε, ότι «η αντιπροσώπευση και ο κοινοβουλευτισμός εμπλουτίζονται με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας».

Ακόμα, αναφέρεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας, προκειμένου η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο, να ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση του λαού.

Για το θέμα αυτό, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου σημειώνει ότι η θέσπιση ορίου εκλογικών θητειών «θα δώσει ξανά πολιτικό νόημα στη σχέση εκλογέα και βουλευτή», ενώ ο κ. Σπουρδαλάκης τονίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να έχει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και όχι πρωθυπουργούς που εκλέγονται από άλλους φορείς.

Για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών , ο κ. Ζώρας αναφέρει ότι «ουσιαστικά οδηγούσε στην ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού», ενώ «για πρώτη φορά στην συνταγματική ιστορία της Ελλάδας, διακηρύσσει την θρησκευτική ουδετερότητας της ελληνικής Πολιτείας».

Η κ. Καμτσίδου αναφερόμενη στο ζήτημα αυτό, συμπληρώνει ότι έτσι το κράτος θα πάψει να «θρησκεύεται» και η Εκκλησία, αυτόνομα, θα ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα και θα απευθύνεται στο ποίμνιό της με όρους πνευματικούς.

«Το Σύνταγμα θα τους Έλληνες είναι η πατρίδας μας» τονίζει η καθηγήτρια και προσθέτει ότι κάθε αναθεώρηση του Συντάγματος είναι «ένας αγώνας για την Δημοκρατία, μία προσπάθεια για τη θωράκιση των αντιπροσωπευτικών θεσμών για την θωράκιση της συμμετοχής του λαού στις διαδικασίες της λήψης των αποφάσεων».

Το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθά τα οποία είναι αναγκαία, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να διαβιώνει με όρους αξιοπρέπειας, αναφέρει στο ίδιο βίντεο η Ιφιγένεια Καμτσίδου και προσθέτει ότι η προστασία του κοινωνικού κράτους είναι ένας αγώνας που πρέπει να δίνεται διαρκώς.

Επίσης, η κ. Καμτσίδου σημειώνει ότι με την συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στο λαό να παίρνει αποφάσεις για τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ώρα Συνταγματικής Αναθεώρησης για τη Βουλή
Ώρα Συνταγματικής Αναθεώρησης για τη Βουλή
Σε τροχιά συνταγματικής αναθεώρησης έχει εισέλθει η Ολομέλεια της Βουλής καθώς σήμερα ξεκίνησε από το πρωί η συζήτηση για τις 149 προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Ώρα Συνταγματικής Αναθεώρησης για τη Βουλή
Συνταγματική αναθεώρηση: Αποστάσεις Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνταγματική αναθεώρηση: Αποστάσεις Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ
Λάθος η προσέγγιση που λέει πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή.
Συνταγματική αναθεώρηση: Αποστάσεις Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ
Έριδες και τακτικισμοί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Έριδες και τακτικισμοί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Σε στρατηγικούς τακτικισμούς προς ίδιον όφελος μετατρέπεται η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μίας αναθεώρησης που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θεωρεί ως αναγκαία.
Έριδες και τακτικισμοί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Κομματική κατεύθυνση στη συνταγματική αναθεώρηση
Κομματική κατεύθυνση στη συνταγματική αναθεώρηση
Τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος και την προτεινόμενη κατεύθυνση, θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κομματική κατεύθυνση στη συνταγματική αναθεώρηση