Τσίπρας: Κοινή θέση για μείωση των πλεονασμάτων

NEWSROOM
Τσίπρας: Κοινή θέση για μείωση των πλεονασμάτων
Φωτο: Eurokinissi

Κάνοντας χιούμορ με την περίφημη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη Σκάρλετ Γιόχανσον, ο πρωθυπουργός ανέφερε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι εφικτή η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταλήξουν σε κοινή πρόταση προς τους εταίρους.

Υπενθυμίζεται πως η δήλωση είχε γίνει προ διετίας από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος – θέλοντας να ειρωνευτεί την αντιπολίτευση για τις αιτιάσεις περί υψηλών πλεονασμάτων στη συμφωνία με τους δανειστές - είχε δηλώσει πως ο ίδιος θα ήθελε να βγει για κοκτέιλ με την Γιόχανσον.

«Δεν ξέρω αν ο Ευκλείδης συμφωνεί, διότι θεωρεί δύσκολο να κλείσει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Αλλά εγώ, που είμαι πιο φιλόδοξος, πιστεύω ότι μπορώ να κλείσω ραντεβού μαζί της και λέω “είμαι εδώ και αύριο το πρωί”», είπε ο πρωθυπουργός σήμερα και εξήγησε: «Αφού η αντιπολίτευση, που υπέγραψε για πλεονάσματα 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε σε μια κοινή θέση για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για περαιτέρω μείωση. Αρκεί να συμφωνήσουμε από κοινού τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί».

«Θα συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία; Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Να επαναφέρουμε την 13η και 14η σύνταξη; Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική. Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όχι, γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Ας μας πει λοιπόν καθαρά ότι στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και η επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αφετηρία «μιας νέας εποχής» κατά την οποία «τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια «με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις» και «πάνω απ’ όλα με την κοινωνία όρθια», έχοντας υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική πλειοψηφία.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού, δηλαδή και των 2,5 εκατ. ενασφάλιστων στο ΕΣΥ, θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και πως «η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία».

«Πορευτήκαμε με εντιμότητα»

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά έκανε λόγο για «όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, στην Υγεία» κατά το παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε «με εντιμότητα. Διότι κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένο», λέγοντας ότι «ήδη από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, προχωρήσαμε με ταχύτατα βήματα στις παρεμβάσεις που αποτελούν τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
  • Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
  • Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
  • Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
  • Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
  • Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
  • Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
  • Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις παραπάνω πρωτοβουλίες ως «παράσημα από τις μάχες που δώσαμε», ενώ δεσμεύτηκε για τη νομοθέτησε ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της» και υπογράμμισε ότι το «βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής (…) πέφτει αποκλειστικά στις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους :Στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους».

«Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα έναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Όχι μόνος» είπε ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε «τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Για να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις του σκότους».

«Το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο. Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν» είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ