fbpxΜητσοτάκης: «Οι πολίτες θα μιλήσουν στις 26 Μαΐου» | Economistas.gr
Skip to main content

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες θα μιλήσουν στις 26 Μαΐου»

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες θα μιλήσουν στις 26 Μαΐου»
Φωτο: Eurokinissi

Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα.

"Είστε μια κυβέρνηση κουρελού, άλλοι ξεκίνησαν την συνταγματική αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν", είπε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε τον πρωθυπουργό: Πώς σας λένε τώρα ΣΥΠΡΟΣΥ; Προοδευτική συμμαχία;", αναφερόμενος στο όνομα με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δύο μήνες θα έχουμε εκλογές, τριπλές ή τετραπλές. Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία τότε ο λαός θα μετατρέψει την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κάλπη της 26ης Μαΐου θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με την δική τους φωνή, αφού ενδιαμέσως δεν υπήρξαν άλλες εκλογές.

«Δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας»

"Οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει, δύο μνημόνια, χρέη και κατασχέσεις, 29 νέους φόρους και μία νέα εθνική πληγή, την Συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα". Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε για "ψέματα, σκευωρίες, διχασμούς και χυδαία προπαγάνδα, τέσσερα χρόνια δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας". Ο κ Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι "γίνεστε χειρότεροι μήπως και διασωθεί η κυβέρνηση όπως κρίνω από την χθεσινή σας ομιλία". Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό "για συμπτώματα κυβερνητικής ελαφρότητας ενώ η ατμόσφαιρα για την χώρα είναι βαριά" και πρόσθεσε "συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Εκείνος που έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας μιλάει για μέτρα που δήθεν έρχονται".

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια", ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό... Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ως πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγων προθύμων».

«Ολέθριες προτάσεις για την Αναθεώρηση»

Χαρακτήρισε δε ολέθριες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν αντιθέσει με τη ΝΔ η οποία "κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120 και κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων". Αναφέρθηκε συνοπτικά στις βασικές του προτάσεις λέγοντας ότι «προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Πλήρη αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».

Ο κ. Μητσοτάκης χρέωσε στην κυβέρνηση την απουσία συνεννόησης λέγοντας: "Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις της ΝΔ. Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι'αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, που προσβάλλει τον ελληνικό λαό και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Επανέλαβε επίσης την θέση της ΝΔ ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. "Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, πρόσθεσε, συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ".

Αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

Ειδική αναφορά έκανε και στην μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος λέγοντας ότι "η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε, παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Χαρτί χωρίς καμιά ισχύ η συμφωνία Τουρκία - Λιβύης
Μητσοτάκης: Χαρτί χωρίς καμιά ισχύ η συμφωνία Τουρκία - Λιβύης
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει», είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.
Μητσοτάκης: Χαρτί χωρίς καμιά ισχύ η συμφωνία Τουρκία - Λιβύης
Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός - Το βράδυ η ομιλία Μητσοτάκη
Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός - Το βράδυ η ομιλία Μητσοτάκη
Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020.
Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός - Το βράδυ η ομιλία Μητσοτάκη
Με 158 «ναι» κυρώθηκε ο προϋπολογισμός
Με 158 «ναι» κυρώθηκε ο προϋπολογισμός
Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8% και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Με 158 «ναι» κυρώθηκε ο προϋπολογισμός
Στη Βουλή αύριο ο Μητσοτάκης - Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Στη Βουλή αύριο ο Μητσοτάκης - Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει αύριο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις τρεις ΠΝΠ για τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Στη Βουλή αύριο ο Μητσοτάκης - Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Μητσοτάκης: 4 νέα μέτρα για την οικονομία
Μητσοτάκης: 4 νέα μέτρα για την οικονομία
Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις. αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Μητσοτάκης: 4 νέα μέτρα για την οικονομία