Skip to main content

Τα ξεχωριστά συλλεκτικά νομίσματα της ΤτΕ για το '19

Τα ξεχωριστά συλλεκτικά νομίσματα της ΤτΕ για το '19
Φωτογραφία: Shutterstock

Συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα μεγάλης καλλιτεχνικής και τεχνολογικής αρτιότητας περιλαμβάνονται και φέτος στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάστηκε την προηγουέμενη εβδομάδα στο Μουσείο της ΤτΕ. Η παρουσίαση έγινε από τον Υποδιευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Μάρκο Κονταξόπουλο, τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ταμείων της Τράπεζας Γιώργο Γύπαρη και τον βραβευμένο γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο.

bog_numismatic_presentation_2019_general2_iefimerida.jpg

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.  Κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου δέκα νομισματικά προϊόντα (χρυσά, ασημένια και κοινού μετάλλου) με ονομαστικές αξίες από 200 έως 5 ευρώ, καθώς και συσκευασίες blister. Παράλληλα, παράγονται και περιορισμένες κοπές αναμνηστικών κερμάτων στην αξία των 2 ευρώ, που αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες και ιστορικές επετείους.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2019

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η διάθεση τριών έγχρωμων νομισμάτων. Πρόκειται για ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στον ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο («El Greco»), ένα νόμισμα κοινού μετάλλου από τη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδος» και ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα: «Ελληνικός Πολιτισμός - Ιστορικοί - Θουκυδίδης»

Πρόσθια όψη

thoykydidis_argyro_prosthia_opsi.jpg

Οπίσθια όψη

thoykydidis_argyro_opisthia_opsi.jpg

2. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα: «Ελληνικός Πολιτισμός - Λυρικοί Ποιητές - Αλκαίος»

3. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 6 ευρώ με θέμα: «50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη»

Πρόσθια όψη

50_hronia_apo_to_patima_sti_selini_prosthia_opsi.jpg

Οπίσθια όψη 

50_hronia_apo_to_patima_sti_selini_opisthia_opsi.jpg

4. Σειρά με τα οκτώ ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019 σε συσκευασία τριπτύχου εντύπου blister με θέμα: «Τουρισμός - Σάμος»

5. Blister με έγχρωμο συλλεκτικό νόμισμα κοινού μετάλλου ονομαστικής αξίας 5 ευρώ με θέμα: «Περιβάλλον - Ενδημικά Φυτά της Ελλάδας ― Tulipa Goulimyi»

Πρόσθια όψη

tulipa_goulimyi_prosthia_opsi.jpg

Οπίσθια όψη

tulipa_goulimyi_opisthia_opsi.jpg

6. Blister με συλλεκτικό νόμισμα κοινού μετάλλου ονομαστικής αξίας 5 ευρώ με θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων»

7. Αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα: «100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Ανδρόνικου»

8. Αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα: «Ανδρέας Κάλβος - 150 χρόνια μνήμης»

9. Χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 200 ευρώ με θέμα: «Ελληνικός Πολιτισμός - Ιστορικοί - Θουκυδίδης»

Πρόσθια όψη

thoykydidis_hryso_prosthia_opsi.jpg

Οπίσθια όψη

thoykydidis_hryso_opisthia_opsi.jpg

10. Χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ με θέμα: «Ελληνική Μυθολογία - Οι Θεοί του Ολύμπου - Δήμητρα»

11. Χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 50 ευρώ με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά - Το Ηραίο της Σάμου»

12. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα: «Europa Star 2019 - Αναγέννηση»

Πρόσθια όψη

europa_star_2019_anagennisi_prosthia_opsi.jpg

Οπίσθια όψη

europa_star_2019_anagennisi_opisthia_opsi.jpg

13. Σειρά με τα δέκα ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019 σε συσκευασία κασετίνας

To Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας υλοποιείται δέκα και πλέον χρόνια παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας, που αποτελούν μέσο συναλλαγών. Τα νομίσματα που περιλαμβάνει είναι περιορισμένης κοπής και δεν προορίζονται για άμεση κυκλοφορία, αλλά κυρίως για συλλογές. Η θεματολογία των νομισμάτων αυτών αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ιστορικές επετείους, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας.

Ο σχεδιασμός και η διάθεση προς το συλλεκτικό κοινό νομισμάτων υψηλής αισθητικής αξίας αναδεικνύει την νομισματική τέχνη, στην οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση και επιπλέον λειτουργεί ως ένα μέσο για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα διαθέτουν αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών του Ευρωσυστήματος και άλλων χωρών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται με σταθερά βήματα προς μια κατεύθυνση επέκτασης του Νομισματικού Προγράμματος τόσο ως προς την τεχνολογική αρτιότητα και το πλήθος των προϊόντων όσο και ως προς την αναβάθμιση του τρόπου διανομής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος μετέχει με δικό της περίπτερο στη μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση συλλεκτικών νομισμάτων που πραγματοποιείται στο Βερολίνο (World Money Fair), σε μια προσπάθεια να κάνει ευρύτερα γνωστό το Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας σε ξένους συλλέκτες.

Η διάθεση αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στην Αθήνα (είσοδος από την οδό Σταδίου 14). Στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας ανακοινώνονται εγκαίρως οι ημερομηνίες κυκλοφορίας του εκάστοτε νομισματικού προϊόντος, καθώς και λεπτομερή στοιχεία του. Οι εκτός Αθηνών ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να βρουν εκεί πληροφορίες για τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διάθεσης στο κοινό συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών σειρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Πωλείται η μόνη κατοικία που σχεδίασε ο Άι Γουέι Γουέι
ΗΠΑ: Πωλείται η μόνη κατοικία που σχεδίασε ο Άι Γουέι Γουέι
Η Tsai Residence ήταν παραγγελία, το 2006, για εξοχικό του Κινεζο-αμερικανού επιχειρηματία – και γνωστού συλλέκτη έργων του Άι Γουέι Γουέι – Κρίστοφερ Τσάι.
ΗΠΑ: Πωλείται η μόνη κατοικία που σχεδίασε ο Άι Γουέι Γουέι
Σύστημα AI προβλέπει ποιες ταινίες θα γίνουν hits
Σύστημα AI προβλέπει ποιες ταινίες θα γίνουν hits
Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» με τις περιλήψεις των σεναρίων 42.306 ταινιών από όλον τον κόσμο, οι οποίες συσχετίστηκαν με το πόσο καλά τα πήγε εμπορικά κάθε μία από αυτές τις ταινίες.
Σύστημα AI προβλέπει ποιες ταινίες θα γίνουν hits
Συγκίνηση για τον θάνατο του εικαστικού Takis
Συγκίνηση για τον θάνατο του εικαστικού Takis
Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο γλύπτης Takis, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς που έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης στο εξωτερικό.
Συγκίνηση για τον θάνατο του εικαστικού Takis