fbpxΦιλόδοξο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού στην Αθήνα | Economistas.gr
Skip to main content

Φιλόδοξο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού στην Αθήνα

Φιλόδοξο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού στην Αθήνα
Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση χώρων, όπως η Τεχνόπολη, δωρεάν για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την πολιτισμική ανάπτυξη της Αθήνας στη μετά την πανδημία εποχή ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη εργαζομένων στον πολιτισμό, την αξιοποίηση θεάτρων, μουσείων και χώρων πολιτισμού γενικότερα και την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά.

Για την εφαρμογή του σχεδίου ο Δήμος Αθηναίων έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. και την Τεχνόπολη Α.Ε., προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Τέσσερις άξονες για ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας

Βασικός στόχος του σχεδίου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους έξι μήνες λόγω της πανδημίας του Covid – 19, είναι η ανάδειξη της ενιαίας πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας μέσα από τέσσερις άξονες:

  • Στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό λόγω των έκτακτων συνθηκών.

  • Αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος του δήμου της Αθήνας.

  • Επανασχεδιασμό και ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

  • Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία της Αθήνας προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές με την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διάθεση των χώρων του Δήμου Αθηναίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τεχνόπολης και του ΟΠΑΝΔΑ, δωρεάν για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών.

Ένας από τους στόχους του σχεδίου είναι και η αύξηση των επισκεπτών στους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δήμου Αθηναίων, δεδομένου ότι ο αριθμός ήταν σχετικά χαμηλός τα τελευταία έτη. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018, 820.000 πολίτες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης και σχεδόν 153.000 τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τη δημοτική πινακοθήκη και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΟΠΑΝΔΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής της Αθήνας, τα περιθώρια αύξησης του αριθμού των επισκεπτών είναι σημαντικά, δεδομένου ότι αρκετοί χώροι πολιτισμού παραμένουν κλειστοί επί σειρά ετών, όπως το Μουσείο Γεωργαντή και η Οικία Δουρούτη.

Με το σχέδιο για την πολιτισμική ανάπτυξη, ο Δήμος Αθηναίων στοχεύει στη δημιουργία ενός κεντρικού πολιτιστικού ιστού της πόλης με διακριτά χαρακτηριστικά ως προς τη δράση των φορέων πολιτισμού αλλά με διασύνδεση μεταξύ τους και με κοινή ταυτότητα.

Στο πλαίσιο αυτό η Ανάπλαση Αθήνας θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει μελέτες και κατασκευές για την αναβάθμιση των κτηρίων τα οποία αποτελούν τους χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας.

Αντίστοιχα, η Τεχνόπολη θα αναλάβει την αξιοποίηση μουσείων τα οποία παραμένουν ουσιαστικά κλειστά, αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δημιουργώντας νέες, αλλά και μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Μεταξύ των σχεδίων του Δήμου Αθηναίων είναι η ψηφιοποίηση και το live streaming εκδηλώσεων και η δημιουργία ψηφιακών περιηγήσεων με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

Πρωτοβουλίες για στήριξη του πολιτισμού

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής, θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Παροχή δωρεάν χώρων που πληρούν τους υγειονομικούς περιορισμούς από το Δήμο Αθηναίων για παραστάσεις στις οποίες οι καλλιτέχνες θα μπορούν να εισπράττουν το αντίτιμο εφόσον η παράσταση γίνεται με θεατές ή αναμεταδίδεται μέσω live streaming.

  • Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς για την παραγωγή έργων με την αξιοποίηση χώρων πολιτισμού και υπαίθριων χώρων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και αρχαιολογικών χώρων σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να εισπράττουν το αντίτιμο των εισιτηρίων θα οποία θα προπωλούνται προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση του κοινού και η αποφυγή συνωστισμού.

  • Αγορά παραστάσεων θεάτρου και χορού και παρουσίασή τους σε χώρους του Δήμου Αθηναίων ή σε άλλους δημόσιους χώρους όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

  • Δωρεάν παραχώρηση χώρων, ακόμα και του ίδιου του δημαρχιακού μεγάρου, για παραστάσεις χορού και θεάτρου οι οποίες θα καταγράφονται, θα αρχειοθετούνται και θα αναμεταδίδονται μέσω livestreaming.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης και τη διαμόρφωση πολιτιστικών διαδρομών με την αξιοποίηση μουσείων, κέντρων τεχνών, θεάτρων, κινηματογράφων και πολυχώρων πολιτισμού οι οποίες θα διασχίζουν τα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας.

Για την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στις δομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η Ανάπλαση Αθήνας θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών καθώς και μέρος των έργων.

Ο δήμος της Αθήνας προτίθεται να διεκδικήσει την παραχώρηση της χρήσης του Θεάτρου Λυκαβηττού, του κτηρίου ΕΑΤ/ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας και τη συλλογή του Θεατρικού Μουσείου.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ετήσιο προϋπολογισμό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ συν ΦΠΑ για τον εορτασμό των Χριστουγέννων της Αθήνας.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού θα έχει διάρκεια τριών ετών. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων θα μπορεί να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Πολιτισμού: Σχέδιο ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού με 15 εκατ.
Υπ. Πολιτισμού: Σχέδιο ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού με 15 εκατ.
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων του ΥΠΠΟ, ύψους 15 εκατ., για την τόνωση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Σύγχρονου Πολιτισμού και των δημιουργών του.
Υπ. Πολιτισμού: Σχέδιο ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού με 15 εκατ.
Αποκαθίσταται η βίλα Ιόλα ως Κέντρο Πολιτισμού
Αποκαθίσταται η βίλα Ιόλα ως Κέντρο Πολιτισμού
Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, εγκρίθηκε η μελέτη μετατροπής της ιστορικής βίλας Ιόλα, στην Αγία Παρασκευή σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Αποκαθίσταται η βίλα Ιόλα ως Κέντρο Πολιτισμού
Μενδώνη: Τον Νοέμβριο του επίδομα στους ανθρώπους του πολιτισμού
Μενδώνη: Τον Νοέμβριο του επίδομα στους ανθρώπους του πολιτισμού
«Οι καταγεγραμμένοι στο μητρώο θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μάλιστα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί για δύο μήνες και για Νοέμβριο και Δεκέμβριο».
Μενδώνη: Τον Νοέμβριο του επίδομα στους ανθρώπους του πολιτισμού
Κομισιόν: «Πράσινο» σε πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού στον Δήμο Αθηναίων
Κομισιόν: «Πράσινο» σε πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού στον Δήμο Αθηναίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 7,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα του Δήμου Αθηναίων.
Κομισιόν: «Πράσινο» σε πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού στον Δήμο Αθηναίων
Τατόι: Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Στάβλου και η μεταφορά των αμαξών
Τατόι: Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Στάβλου και η μεταφορά των αμαξών
Μεταφέρθηκαν από τους στάβλους οι 12 πλουμιστές άμαξες. Το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η εκκένωση του τμήματος του Βουστασίου.
Τατόι: Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Στάβλου και η μεταφορά των αμαξών