Με γαλλικό «άρωμα» το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

NEWSROOM
Το θέατρο της Επιδαύρου
Φωτογραφία: Shutterstock

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα γεγονότα για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το οποίο επιστρέφει φέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που θα διαρκέσει για πρώτη φορά μέχρι τον Οκτώβριο.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη νέα γαλλική σκηνή μέσω καινοτόμων παραγωγών με μεγάλη ποικιλία. Μάλιστα, φέτος οι συμπαραγωγές με γαλλικές σκηνές θα επιτρέψουν στους Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν επίσης τις παραστάσεις τους στη Γαλλία.

Αναλυτικά οι παραγωγές:

Πρόδρομος Τσινικόρης- «(Somewhere) beyond the cherry trees» -1, 2 & 3 Ιουνίου, 9 μ.μ. - Πειραιώς 260 2 Ιουνίου, 11:30 μ.μ. - Πειραιώς 260

Βασισμένο στο «Βυσσινόκηπο» του Άντον Τσέχωφ, ο Πρόδρομος Τσινικόρης επιχειρεί να φανταστεί σε περιβάλλον σημερινό τη συνέχεια της ιστορίας: ποιες εναλλακτικές θα μπορούσαν να φανταστούν οι ήρωες για την επόμενη μέρα σήμερα, σε μια ακόμα εποχή που οι σταθερές του ιδιωτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου κλυδωνίζονται συθέμελα;

Kader Attou - «The Roots - Transmission»- 4 & 5 Ιουνίου, 9 μ.μ. - Πειραιώς 260

Ο Kader Attou θα ζωντανέψει τη μακρά προσωπική ιστορία του δημιουργού με το χιπ χοπ, μία ιστορία που συνθέτουν παιδικές αναμνήσεις, χορευτικές αναζητήσεις και πολιτισμικές ανταλλαγές. Θα δουλέψει με επαγγελματίες Έλληνες/ίδες street χορευτές/τριες για τη πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Anouar Brahem Quartet- 17 Ιουνίου, 9μ.μ. - Ηρώδειο

Το κοινό καλείται να ανακαλύψει την δουλειά του δεξιοτέχνη στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ. Ο κορυφαίος μουσικός συνδυάζει πλήθος μουσικών ιδιωμάτων, από την παραδοσιακή και την κλασική αραβική μουσική μέχρι την τζαζ, ενώ με το κουαρτέτο του έχει εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση στην τζαζ μουσική σκηνή.

Dyptik- «Aπο-δόμηση»- 19 & 20 Ιουνίου, 8.15 μ.μ. - Πειραιώς 260

Στον προαύλιο χώρο, έξι Γάλλοι χρησιμοποιούν την κινητική γλώσσα του χιπ χοπ και του μπρέικντανς, υπό τους ήχους αραβικής μουσικής με σύγχρονο beat και σε μια τεράστια μεταλλική κατασκευή, για να εκφράσουν την επαναστατικότητα, την οργή και τον πόνο, τη φυγή και την ανάγκη για ελευθερία μετά την εμπειρία του εγκλεισμού.

Keyvan Chemirani & the Rhythm Alchemy (με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου και του Vincent Ségal)- 2 & 3 Ιουλίου, 9:30 μ.μ. -Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

O Ιρανός Κεϊβάν Σεμιρανί, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Vincent Ségal, μοιράζονται μαζί μας τον πλούσιο και σύνθετο ήχο τους ο οποίος αναμειγνύει διαφορετικές γλώσσες και παραδόσεις: από τα βάθη της Ινδίας συναντούν τα δυτικότροπα ντραμς και το beatboxing της χιπ χοπ κουλτούρας, αλλά και την πολίτικη λύρα και το βιολοντσέλο.

Λενιώ Κακλέα- «Age of Crime»- 7 & 8 Ιουλίου, 9 μ.μ. -Πειραιώς 260

H χορογράφος Λενιώ Κακλέα μας καλεί να παρατηρήσουμε πως οι εθιμικές τελετές συγκροτούν ένα είδος φαντασιακής κοινότητας. Η Λενιώ Κακλέα βασίζεται σε πρωτοπρόσωπες οθωμανικές αφηγήσεις της επανάστασης για να αποκαλύψει τις εντάσεις που αποσιωπώνται γύρω από τη συγκρότηση ενός έθνους αποκαθαρμένου από τις επιρροές της Τουρκοκρατίας.

Serge Aimé Coulibaly- «Η εποχή μας»- 29 & 30 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ. - Πειραιώς 260

Εμπνευσμένος από την αφρικάνικη ήπειρο, ο χορογράφος Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ εστιάζει στις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο αύριο, συνθέτοντας ένα πληθωρικό έργο, με τη συμμετοχή δέκα χορευτών/τριών και των τριών μουσικών της Ορχήστρας του Magic Malik, που ερμηνεύουν ζωντανά άφρο-τζαζ .

Schaubühne - Thomas Ostermeier- «Iστορία της βίας»- 5 & 6 Οκτωβρίου, 9 μ.μ. - Πειραιώς 260- Κατάλληλο για θεατές 16+

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί, ο σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ παρουσιάζει την παράσταση που συζητήθηκε διεθνώς. Το ταξικό μίσος, η ομοφοβία, η ξενοφοβία αλλά και η απέχθεια για τον ίδιο τον εαυτό σχολιάζονται με μια γλώσσα που ρέει, χωρίς ανάσα, στην αυτοβιογραφική νουβέλα του συγγραφέα.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν. Για περισσότερες πληροφορίες: http://aefestival.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ