Ο κόσμος «συρρέει» για το εμφύτευμα της Neuralink και ο Μασκ μαζεύει «ζεστό χρήμα» για τις δοκιμές

NEWSROOM
Neuralink
Neuralink

Η neuralink, εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ, συγκέντρωσε σημαντικά κεφάλαια καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με πρόσφατη κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Neuralink συγκέντρωσε άλλα 43 εκατομμύρια δολάρια. Η νέα χρηματοδότηση ανέβασε τον αριθμό των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί στα 323 εκατομμύρια δολάρια.

Η κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι συνολικά 32 επενδυτές έβαλαν τα χρήματά τους, με την Founders Fund του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Πίτερ Τιλ, να κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

H Neuralink αναπτύσσει μια συσκευή που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Το μικροτσιπ θα τοποθετείται μέσω του κρανίου του ασθενούς στον εγκέφαλο.

Η εταιρεία κατάφερε να πάρει την έγκριση του οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων το Μάιο και σκοπεύει να αρχίσει τις δοκιμές το επόμενο έτος. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν σε 11 από τους χιλιάδες ανθρώπους που δήλωσαν πρόθυμοι να λάβουν το εμφύτευμα.

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης έρχεται καθώς ο Έλον Μασκ είναι αντιμέτωπος με έντονη κριτική για τον θάνατο πιθήκων που η Neuralink χρησιμοποίησε για να δοκιμάσει τα τσιπ της. Πριν τους γίνει η εγκατάσταση του εμφυτεύματος, 12 πίθηκοι παρουσίασαν διάφορα προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να τους γίνει ευθανασία.

Μια ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων ισχυρίστηκε ότι έχει αρχεία που δείχνουν ότι οι πίθηκοι κακομεταχειρίστηκαν από την Neuralink. Η επιτροπή των γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική υποστηρίζει ότι τα αρχεία αυτά δείχνουν ότι τα ζώα υποβλήθηκαν σε μια «ακραία ταλαιπωρία».

Η επιτροπή ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει κτηνιατρικά αρχεία που δείχνουν ότι 12 πίθηκοι που υποβλήθηκαν σε ευθανασία από την εταιρεία παρουσίασαν συμπτώματα όπως λοιμώξεις και πρήξιμο εγκεφάλου. Ο Έλον Μασκ από την πλευρά του δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι «κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως αποτέλεσμα των τσιπ της Neuralink».

ΣΧΕΤΙΚΑ