Οι χώρες που κερδίζουν το «στοίχημα» των ψηφιακών πληρωμών -Πώς τα κατάφεραν

NEWSROOM
Ψηφιακές πληρωμές  / Φωτογραφία: Shutterstock

Σε cause study στη διαδικασία μετάβασης από το... φυσικό νόμισμα στις ψηφιακές πληρωμές μετατρέπεται σταδιακά η Νοτιοανατολική Ασία.

Στην επέκταση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βοήθησε τόσο το ότι ο καθένας διαθέτει πλέον πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, όσο και η ταχεία ψηφιοποίηση των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε έκθεσή της η PwC, εταιρεία λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναφορικά με τις ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται στις ψηφιακές πληρωμές στην Νοτιοανατολική Ασία.

Οι χώρες που οδηγούν την κούρσα των ψηφιακών πληρωμών

Η περιοχή αποτελείται από τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, το Λάος και την Καμπότζη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου στις ψηφιακές συναλλαγές αποτελεί το σύστημα PromptPay της Ταϊλάνδης, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες τραπεζικών λογαριασμών να λαμβάνουν και να στέλνουν πληρωμές μέσω εθνικών ταυτοτήτων, αριθμών κινητού τηλεφώνου ή διευθύνσεων email. Από την άλλη, στις Φιλιππίνες, η κυβέρνηση διένειμε οικονομική βοήθεια για τον Covid-19 μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ενώ η Σιγκαπούρη ενθαρρύνει και παροτρύνει τους μικροπωλητές να υιοθετήσουν υπηρεσίες πληρωμών χωρίς επαφή με κωδικό QR.

Διαβάστε επίσης: Apple: Δεν εγκαταλείπει το πλάνο για δικό της όχημα - Αναδίπλωση των αρχικών σχεδίων

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης ανέφερε σε έκθεση του 2021 ότι τα μετρητά είναι «γενικά ασύμβατα» με την ψηφιακή οικονομία και ότι η ζήτησή τους ως μέσο πληρωμής πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω.

Μια... έκρηξη του ψηφιακού πορτοφολιού

Οι ψηφιακές πληρωμές με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών στη Νοτιοανατολική Ασία ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και προβλέπεται να πενταπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η PwC.

«Δεδομένης της ευκολίας που παρέχουν, τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν αποδειχθεί φυσικό έδαφος για σούπερ εφαρμογές στη Νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε η PwC, επισημαίνοντας την άνοδο της Paytm στην Ινδία και της AliPay στην Κίνα.

«Οι καταναλωτές υιοθετούν τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με ταχείς ρυθμούς. Τα μετρητά δεν είναι πλέον ο βασιλιάς, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές αποτελούν πλέον πάνω από το 50% των συναλλαγών στην περιοχή», ανέφερε πρόσφατη έκθεση των Google, Temasek και Bain & Company.

Διαβάστε επίσης: Τζακ Μα: Από δάσκαλος, ιδρυτής της Alibaba - Η «εξαφάνισή» του και το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα

Ενθάρρυνση της ανάπτυξης

Σύμφωνα με την PwC, η μείωση των εμποδίων στην ψηφιοποίηση για τους εμπόρους θα δώσει ώθηση στις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς «η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι μικρομεσαίες και δεν διαθέτουν την απαραίτητη γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας και των πλεονεκτημάτων της, ενώ δεν μπορούν επίσης να αντέξουν το σχετικό κόστος μετασχηματισμού».

«Προκειμένου οι ψηφιακές υπηρεσίες πληρωμών να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στην προσβασιμότητα, την απλότητα και την προσιτή τιμή, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της εμπιστοσύνης», καταλήγει η PwC.

*Με πληροφορίες από CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ