Το Fortnite επιστρέφει στα ευρωπαϊκά iPhone μετά από τέσσερα χρόνια

Shutterstock

Από την αρχή της διαμάχης, η Apple υποστηρίζει ότι οι κανονισμοί της προστατεύουν την ασφάλεια των χρηστών.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια, το Fortnite, πρόκειται να επιστρέψει στα iPhone της Apple, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας. Η εταιρεία που το έχει φτιάξει, η Epic Games, θα μπορεί να τρέχει το δικό της κατάστημα με εφαρμογές στις συσκευές της Apple, αφότου πέρασε νέος ευρωπαϊκός νόμος που στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Αυτή τη στιγμή, η χρήστες των δημοφιλών τηλεφώνων μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές μόνο από το App Store της Apple. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στον τεχνολογικό κολοσσό να δώσει πρόσβαση και σε άλλα «καταστήματα εφαρμογών» για τις συσκευές που τρέχουν με το λογισμικό, iOS, από το επόμενο Μάρτιο.

Από την αρχή της διαμάχης, η Apple υποστηρίζει ότι οι κανονισμοί της προστατεύουν την ασφάλεια των χρηστών.

Η Epic Games που ανακοίνωσε μέσω Χ της επιστροφή του Fortnite, είχε αποσυρθεί από το App Store, εκφράζοντας διαφωνίες με την πολιτική του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Από το 202, το παιχνίδι δεν υπάρχει στο App Store, αλλά μπορεί κάποιος χρήστης να παίξει μέσω του διαδικτύου.

Οι πιέσεις που δέχθηκε η Apple

Η Apple κατηγορήθηκε ότι δημιουργεί μονοπωλιακές συνθήκες, καθώς δε δίνει στους πελάτες και στους developers καμία άλλη επιλογή από το να περάσουν μέσω του δικού της καταστήματος, πληρώνοντας μάλιστα προμήθεια έως 30%.

Αυτό σημαίνει ότι οι developers που δεν πληρούν τα στάνταρντ της Apple για να βρίσκονται στο App Store ή δεν επιθυμούν να πληρώνουν προμήθεια χάνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα εκατομμύρια των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Apple.

Η ευρωπαϊκή απόφαση δεν θα ισχύσει για τη Μεγάλη Βρετανία σε αυτό το στάδιο, ωστόσο ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρόμοιους κανονισμούς για την Apple.

Η επιλογή Browser

Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανοίξει περαιτέρω τις δυνατότητες επιλογής Browser ώστε οι ευρωπαίοι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και άλλα προγράμματα περιήγησης εκτός από το Safari.

Ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός προειδοποίησε ότι θα έχει υψηλά στάνταρντ για εναλλακτικές εφαρμογές και καταστήματα εφαρμογών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι το άνοιγμα αυτό ίσως δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των πελατών, αυξήσει τους κινδύνους έκθεσής τους σε κακόβουλα λογισμικά και απάτες μέσω ξένων εφαρμογών.

Η υψηλή ασφάλεια είναι μία από τις υποσχέσεις που δίνει η Apple, η οποία πουλά ακριβότερα προϊόντα σε σχέση με άλλες εταιρείες.

Στα κινητά Android, οι εφαρμογές προέρχονται από διάφορα καταστήματα, ωστόσο είναι συχνότερα να πέσει κανείς θύμα ενός κακόβουλου λογισμικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ