Έλον Μασκ: Άνακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση ασύρματου τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο

NEWSROOM
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία GettyImages
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία GettyImages

Η εμπλοκή του Μασκ ενισχύει το προφίλ της Neuralink, αλλά η εταιρεία έχει πολλούς αντιπάλους, μερικοί εκ των οποίων έχουν ιστορικό που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες.

Επιτυχημένη μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε ασθενή έκανε η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Έλον Μασκ, Neuralink, όπως ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του, Χ, ο Μασκ, ο ασθενής «αναρρώνει καλά» μία μέρα μετά την επέμβαση και τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις.

Στόχος της εταιρείας του Μασκ είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων, όπως μεταδίδει το BBC. Ορισμένες αντίπαλες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές.

Η Neuralink του Μασκ έλαβε τον περασμένο Μάιο την άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους σε ένα κρίσιμο ορόσημο μετά από προηγούμενους αγώνες της να αποσπάσει το επίμαχο ΟΚ.

Η έγκριση αυτή έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εξαετούς μελέτης, κατά την οποία ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες κλωστές, λεπτότερες από την ανθρώπινη τρίχα, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με τη Neuralink.

Πώς λειτουργεί το τσιπ

Η εταιρεία λέει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά της - που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα - να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Σε ανάρτησή του στο X ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται “Telepathy” («Τηλεπάθεια») και θα επιτρέπει τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον Στίβεν Χόκινγκ, τον αείμνηστο Βρετανό επιστήμονα που έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, ο Μασκ πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».

Η εμπλοκή του Μασκ ενισχύει το προφίλ της Neuralink, αλλά η εταιρεία έχει πολλούς αντιπάλους, μερικοί εκ των οποίων έχουν ιστορικό που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες, σημειώνει το BBC. Η Blackrock Neurotech, που έχει την έδρα της στη Γιούτα, εμφύτευσε το 2004 την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή .

Η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση και το εμφύτευμά της μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», που λέει ότι είναι μια πολύ πιο απλούστερη διαδικασία.

Υπάρχουσες συσκευές έχουν αποφέρει καρπούς. Σε δύο χωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ