JP Morgan: «Success story» και το 2024 για τις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan Chase/ Φωτογραφία AP

Η JP Morgan φιλοξένησε το επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου, το οποίο διοργάνωσε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα παρουσιάζει τα συμπέρασματα που βγήκαν και τους 5 παράγοντες αισιοδοξίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το γενικό μήνυμα που διαμορφώθηκε

Οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν αισιόδοξες προοπτικές για το 2024, ιδίως σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού οι τράπεζες θεωρούν ότι είναι σε καλή θέση να υπερασπιστούν τα ROTEs (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) παρά τις προοπτικές χαμηλότερων επιτοκίων, με αναμενόμενη ανάκαμψη της αύξησης των δανείων, ισχυρή παραγωγή προμηθειών και χωρίς ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

Οι 5 θετικοί παράγοντες για τις ελληνικές τράπεζες παρουσιάζονται παρακάτω.

Αύξηση χορηγήσεων

Μετά από μια δύσκολη χρονιά για αύξηση των δανείων το 2023 - λόγω των υψηλότερων επιτοκίων οι Έλληνες τραπεζίτες ανέφεραν ότι η πιστωτική επέκταση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Οι τράπεζες προβλέπουν ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 4%-6% για τα επόμενα λίγα χρόνια, με κινητήρια δύναμη τις εταιρικές επενδύσεις και τη χρηματοδότηση με εγγύηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), η οποία είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η χρηματοδότηση που σχετίζεται με το RRF αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. ευρώ το 2024, ή περισσότερο από 2% του ΑΕΠ, και θα διατεθεί κυρίως σε έργα για φιλοξενία, πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη υποδομών.

Εσοδα από επιτόκια

Οι προοπτικές των επιτοκιακών εσόδων των ελληνικών τραπεζών αποτέλεσαν βασικό σημείο εστίασης των επενδυτών.

Οι πρόσθετες πιέσεις στις τράπεζες από τα προθεσμιακά επιτόκια αναμένεται να είναι μέτριες και δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους ισολογισμούς.

Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι αισιόδοξες για την αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αυξανόμενη διείσδυση στα περιουσιακά στοιχεία διαχείρισης και της τραπεζικής ασφάλισης.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση γνωρίζουν άνθηση με
αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση 10% τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ωστόσο, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς παραμένει μέτριο, σημαντικά μικρότερο από αντίστοιχες αγορές όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ποιότητα ενεργητικού

Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ισχυρή παρά τα υψηλότερα επιτόκια, υποστηριζόμενη από την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική, τη χαμηλή μόχλευση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και τα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Διανομή μερίσματος

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν διανομή μερίσματος στους μετόχους από φέτος με προσεκτική έγκριση πληρωμών, ενώ αναμένεται το «πράσινο φως»
από τον SSM για τα κέρδη του 2023. Οι μερισματικές αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν περίπου στο 10% για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 25% για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ