Yandex: Η «ρωσική Google» αποχωρεί από την χώρα

NEWSROOM
shutterstock_yandex.jpg
Φωτογραφία: Shutterstock

Πωλήθηκε σε επενδυτικό σχήμα έναντι 4,8 δισ. ευρώ.

Η ολλανδική εταιρία Yandex N.V., μητρική εταιρία της Yandex, το ρωσικό πετράδι του στέμματος στις νέες τεχνολογίες, ανακοίνωσε σήμερα την πώληση όλων των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία σε μια κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών.

Η Yandex N.V. κατέληξε σε «οριστική συμφωνία (...) για την πώληση όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου Yandex στη Ρωσία και σε ορισμένες διεθνείς αγορές», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρία που έχει την έδρα της στην Ολλανδία.

Το ποσό της συναλλαγής ανέρχεται στα 475 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 4,8 δισ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Yandex, η επονομαζόμενη «ρωσική Google», είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης της Ρωσίας αλλά αποτελεί επίσης έναν κυρίαρχο δρώντα στις υπηρεσίες ταξί και παράδοσης (delivery) σε ένα μεγάλο μέρος του ρωσόφωνου κόσμου.

Ο αγοραστής είναι το επενδυτικό κεφάλαιο «Consortium. Premier», με επικεφαλής στελέχη της Yandex στη Ρωσία και υποστηρίζεται από τέσσερις ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων κυρίως το επενδυτικό κεφάλαιο «Argonaut», το 100% του οποίου κατέχει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η συμμετοχή του ομίλου Lukoil στη Yandex θα είναι περίπου 100%», ανέφερε η πετρελαϊκή εταιρία.

Ο ρωσικός όμιλος Yandex διευκρίνισε πως, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους μετόχους της Yandex N.V. και τις ρυθμιστικές αρχές, ο Αρτιόμ Σαβινόφσκι θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με την ομάδα των Ρώσων διευθυντών της Yandex να διατηρούν από την πλευρά τους «το δικαίωμά τους να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις».

Το Κρεμλίνο έσπευσε να χαιρετήσει την επιχείρηση

«Για εμάς, βέβαια, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εργασία της επιχείρησης στη χώρα μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη χαρά μου για τη συμφωνία για την πώληση και το γεγονός ότι η ρωσική διοίκηση παραμένει».

Τον Ιούνιο του 2022, τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, ο επιχειρηματίας Αρκάντι Βόλοζ είχε παραιτηθεί από τη διεύθυνση της Yandex, της μηχανής αναζήτησης της οποίας υπήρξε συνιδρυτής το 1997.

Τον Δεκέμβριο 2022, προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν, είχε πει πως προσχωρούσε στη Yandex ως «σύμβουλος ανάπτυξη» της επιχείρησης.

Αντιμέτωπο με πολλές διεθνείς κυρώσεις, το Κρεμλίνο επιδιώκει να αντικαταστήσει τα προϊόντα δυτικών κολοσσών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενισχύοντας τον έλεγχό του σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ