Η εταιρεία που σε 5 εβδομάδες η αξία της εκτινάχθηκε κατά 500 δισ. δολάρια - Σχεδόν όσο αξίζει συνολικά η Tesla

NEWSROOM
Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης
Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία AP

Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη βάζει πλώρη να γίνει η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

H άνοδος της μετοχής της Nvidia το 2024 έχει αυξήσει την αξία της εταιρείας κατά περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό είναι σχεδόν όσο αξίζει ολόκληρη η Tesla.

Οι μετοχές της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μικροτσιπ έχουν εκτιναχθεί κατά 40% φέτος, αυξάνοντας την αξία της κατά 486 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 1,7 τρισεκατομμυρία στο κλείσιμο της Δευτέρας. Πλέον η Nvidia βάζει στόχο να ξεπεράσει την Amazon και την Alphabet και να γίνει η τρίτη πιο πολύτιμη αμερικανική εταιρεία μετά την Microsoft και την Apple.

Στην αντίπερα όχθη οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 27% φέτος μειώνοντας την αξία της εταιρείας κατά 214 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 576 δισεκατομμύρια. Τα 576 εκατομμύρια δολάρια που αξίζει αυτή τη στιγμή η Tesla είναι μόλις 86 εκατομμύρια περισσότερα από την αύξηση που σημείωσε η Nvidia σε μόλις πέντε εβδομάδες διαπραγμάτευσης.

Η χρηματιστηριακή αξία του γίγαντα ημιαγωγών έχει υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Nvidia θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση των μικροτσιπ.

Εταιρείες κολοσσοί βλέπουν την «πλάτη» της

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της Nvidia κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος είναι εντυπωσιακή τόσο σε ταχύτητα όσο και σε μέγεθος, καθώς πλέον, μόνο περίπου 12 αμερικανικές δημόσιες εταιρείες αξίζουν περισσότερο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Nvidia ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι υψηλότερη από μεγαθήρια όπως η Meta (1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια), η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ (848 δισεκατομμύρια δολάρια), η Eli Lilly (670 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Visa (554 δισεκατομμύρια δολάρια).

ΣΧΕΤΙΚΑ