Τουρκία: Η πέμπτη αλλαγή στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας σε 5 χρόνια δεν ήταν διά χειρός Ερντογάν

NEWSROOM
Η πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας/Φωτογραφία: AP
Η πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας/Φωτογραφία: AP

Σαν κεραυνός εν αιθρία «έσκασε» η είδηση ότι η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπέβαλε την παραίτησή της σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Η παραίτηση αυτή, σηματοδοτεί την πέμπτη αλλαγή σε πέντε χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Τις προηγούμενες τέσσερις φορές, ήταν ο πρόεδρος της γείτονας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είτε απέπεμπε είτε εξωθούσε σε παραίτηση τους προκατόχους της Χαφίζε Γκαγιέ Εργκάν. Αυτή τη φορά όμως, η παραίτησή της δεν είχε να κάνει με τον Τούρκο ηγέτη.

Ιστορική κίνηση

Η Εργκάν πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και της First Republic Bank στις ΗΠΑ, ήταν προσωπική επιλογή του Ερντογάν την οποία διόρισε ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο του περασμένου έτους, μετά από τη δύσκολη επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές. Ήταν μια απόφαση ιστορική, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που διοικούσε την τουρκική κεντρική τράπεζα.

Η Ερκάν ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ, ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της εξαιτίας μιας στοχευμένης προπαγάνδας εναντίον της. Αναφερόταν σε μια σειρά δημοσιευμάτων για την ίδια και όπως επισήμανε ήθελε να προστατεύσει την οικογένειά της.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την ίδια και την οικογένειά της ότι χρησιμοποιούσαν το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας για τις προσωπικές τους υποθέσεις. Άλλα δημοσιεύματα ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο πατέρας της είχε αναμειχθεί σε τραπεζικές υποθέσεις. Η ίδια απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες.

Εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης

Ο διορισμός της Ερκάν, μαζί με αυτόν του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, είχε ως στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς μετά από χρόνια κατά τα οποία οι επενδυτές είχαν μειώσει την έκθεσή τους σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, εν μέρει λόγω του διευρυμένου ελέγχου του Ερντογάν στην οικονομική διαχείριση.

Η Τουρκία είχε πέντε διαφορετικούς διοικητές της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πίεσε την τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια το 2021 παρά τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας, προκαλώντας μια νομισματική κρίση.
Ο Ερντογάν έχει πει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν τελικά σε χαμηλότερο πληθωρισμό, το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι οικονομολόγοι.

Η οικονομική αστάθεια στην Τουρκία έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Η αποδυνάμωση της λίρας είναι ένας από τους παράγοντες που ανάγκασαν τον Ερντογάν να επιδιώξει οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Ο Σίμσεκ, έγραψε στο Χ: «Ο νέος διοικητής, ο οποίος είναι ένας σεβαστός μακροοικονομικός με εξαιρετικό βάθος γνώσεων και εμπειρίας, θα διοριστεί σύμφωνα με τη σύστασή μου». Δεν κατονόμασε το πρόσωπο αυτό.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διόρισε ως διάδοχο της Ερκάν τον Φατίχ Καραχάν, πρώην αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και πρώην οικονομολόγο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Κύκλος αύξησης των επιτοκίων

Ως διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, η Ερκάν προχώρησε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αντιστρέφοντας την πολιτική του προκατόχου της. Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας, βρίσκεται σήμερα στο 45%.

Ο κύκλος αυτός της αύξησης των επιτοκίων απέσπασε επαίνους από τους αναλυτές της αγοράς.

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο με 64,8%.

«Σε αυτό το σημείο, το οικονομικό μας πρόγραμμα άρχισε να αποδίδει καρπούς», ανέφερε η Ερκάν στο tweet που ανακοίνωσε την παραίτησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ