Συστήματα ασφαλείας: Ο καλύτερος κωδικός στο μέλλον θα είναι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα

NEWSROOM
Συστήματα ασφαλείας, κωδικός το ίδιο το σώμα
Το ίδιο το σώμα θα είναι ο κωδικός για τα συστήματα ασφαλείας / Φωτογραφία: Shutterstock

Αντί να ποζάρει για μια φωτογραφία και να δημιουργεί κωδικούς, στο μέλλον ένας νέος εργαζόμενος θα χρειάζεται λίγα λεπτά για να παρέχει βιομετρικές πληροφορίες.

Το πρόσωπο θα σαρώνεται, το βάδισμα θα αναλύεται, η ομιλία θα καταγράφεται. Κι έτσι το ίδιο το σώμα θα είναι το κλειδί για τα συστήματα ασφαλείας.

Οι εμπειρογνώμονες της βιομετρίας οραματίζονται μια μοναδική εμπειρία. «Μόλις φτάσετε στο χώρο στάθμευσης, η γεωγραφική σας θέση θα τροφοδοτείται σε ένα σύστημα από το τηλέφωνο που σας έχει δοθεί. Μόλις περάσετε την εξώπορτα, η αναγνώριση προσώπου θα μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να ξεκλειδώσει και τον υπολογιστή σας», αναφέρει ο Μοχαμέντ Λαζουνί, επικεφαλής τεχνολογίας της Aware, μιας εταιρείας που αναπτύσσει συστήματα ασφαλείας για την πιστοποίηση της ταυτότητας των ανθρώπων.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να καταργήσει την ταλαιπωρία των ξεχασμένων καρτών και της τακτικής επαναφοράς κωδικών και να ενισχύσει την προστασία των εταιρειών από τις κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πέρα από την ασφάλεια -και αν οι εργοδότες θα έπρεπε να έχουν αυτό το επίπεδο πληροφόρησης για το σώμα και τη συμπεριφορά των εργαζομένων τους.

Τεχνολογία που υπάρχει ήδη σήμερα

Σήμερα ορισμένα ιατρεία χρησιμοποιούν σαρωτές παλάμης για τον έλεγχο των ασθενών, ενώ ένα πρόσωπο ή δακτυλικό αποτύπωμα ξεκλειδώνει ένα smartphone. Η αναγνώριση προσώπου έχει γίνει πιο συνηθισμένη στα αεροδρόμια, στα στάδια και σε συναυλιακούς χώρους. Στελέχη του κλάδου της ασφάλειας λένε ότι τα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία αισθητήρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλά κομμάτια βιομετρικών δεδομένων -όπως τα κομμάτια ενός παζλ που συνθέτουν έναν εργαζόμενο.

Οι σαρώσεις στα μάτια εμφανίστηκαν στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2002 «Minority Report», την οποία ο Λαζουνί χαρακτηρίζει ως μία από τις αγαπημένες του. Στην ταινία, ο χαρακτήρας του Τομ Κρουζ αποκτά πρόσβαση στον εξαιρετικά ασφαλή χώρο εργασίας του με την τεχνολογία, η οποία αργότερα επιστρέφει για να τον στοιχειώσει. Παρά τη δυστοπική τροπή της ταινίας, ο Λαζουνί λέει ότι τη βρίσκει συναρπαστική: «Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κοιτάξεις στην αντανάκλαση της συσκευής που κοιτάς και αυτή θα μπορούσε να διαβάσει την ίριδά σου και να σου δώσει αυτόματα όλη την πρόσβαση που χρειάζεσαι για οτιδήποτε χρειάζεται να αλληλεπιδράσεις».

Εκτός από την ευκολία, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι τα βιομετρικά προσφέρουν ισχυρότερη προστασία για τα κτίρια και τα δεδομένα από ό,τι μπορεί να προσφέρει μια κάρτα-κλειδί ή ένας κωδικός πρόσβασης. «Είναι εύκολο να αντιγράψεις τον κωδικό πρόσβασης ενός υπαλλήλου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αντιγράψεις το πρόσωπο ενός υπαλλήλου που πραγματικά κινείται», επισημαίνει ο Ρον Νταγκούρο , διευθύνων σύμβουλος της authID, η οποία κατασκευάζει συστήματα επαλήθευσης ταυτότητας και ψηφιακής ασφάλειας.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Ακριβής καταγραφή των δεδομένων

Τα μελλοντικά συστήματα ασφαλείας γραφείων θα μπορούσαν απλώς να κλειδώνουν τους ανθρώπους που δεν αναγνωρίζονται ή δεν έχουν άδεια, σύμφωνα με τον Νταγκούρο. «Έχουμε ένα αρχείο καταγραφής του προσώπου, ώστε να ξέρουμε ακριβώς ποιος μπαίνει και βγαίνει από το κτίριο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με έναν κωδικό πρόσβασης», τονίζει.

Η ίδια η AuthID δεν χρησιμοποιεί κωδικούς πρόσβασης στο χώρο εργασίας της, υπογραμμίζει ο ίδιος. «Ανοίγουμε τον φορητό υπολογιστή, η κάμερα ενεργοποιείται, βάζουμε το πρόσωπό μας στο παράθυρο και ξαφνικά συνδεόμαστε». Η πολιτική αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της εταιρείας και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία που αναπτύσσει. Σημαίνει επίσης ότι οι βιομετρικές σαρώσεις συνιστούν απαίτηση για όσους εργάζονται στην authID. Οι εργαζόμενοι συναινούν στην πολιτική αυτή κατά την ένταξή τους, αναφέρει ο Νταγκούρο Daguro. Και οποιαδήποτε βιομετρικά δεδομένα συλλέγονται από την εταιρεία -είτε για τους πελάτες της authID είτε για τους υπαλλήλους της- είναι ανώνυμα και κρυπτογραφημένα, προσθέτει.

Οι βιομετρικές σαρώσεις αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς οι απόπειρες παραβίασης των εταιρικών συστημάτων έχουν γίνει πιο συχνές και πιο εξελιγμένες, λέει ο Άντριου Σάικαρ, εκτελεστικός διευθυντής της FIDO Alliance-for Fast Identity Online, μιας βιομηχανικής ένωσης που αναπτύσσει πρότυπα ψηφιακής ασφάλειας. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Apple, η Amazon και η Microsoft είναι μεταξύ των μελών της ομάδας, στόχος της οποίας είναι η απεξάρτησης από τους κωδικούς πρόσβασης. Αντ' αυτού, προωθούν τη χρήση των passkeys, όπου ένα κομμάτι κρυπτογραφημένου κώδικα σε μια φυσική συσκευή, όπως ένα τηλέφωνο ή ένας φορητός υπολογιστής, ξεκλειδώνεται με τα βιομετρικά στοιχεία του χρήστη.

«Οι εικόνες του προσώπου, η ανίχνευση ζωντανής κίνησης, σαρώσεις της ίριδας, σαρώσεις των φλεβών, οι καρδιακοί παλμοί, όλα έχουν έναν μοναδικό παλμό ή κάποιους βιορυθμούς που σας χαρακτηρίζουν μοναδικά ως εσάς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο σε ένα σύστημα ασφαλείας», σημειώνει ο Σάικαρ.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Φωτογραφία: Shutterstock

Κίνδυνος για την ιδιωτική ζωή

Όσο ασφαλής και αν είναι, η βιομετρική τεχνολογία σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιεί τα πιο προσωπικά και μόνιμα δεδομένα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. «Όταν πρόκειται για βιομετρικά στοιχεία, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συλλέγεται, γνωρίζουν για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται και μπορούν να ζητήσουν να σταματήσει η συλλογή, αν νιώθουν άβολα», δηλώνει η Χέιλεϊ Τσουκαγιάμα, αναπληρώτρια διευθύντρια για τον νομικό ακτιβισμό στο Electronic Frontier Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες στον ψηφιακό κόσμο.

Ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία κάνει λάθη, λέει η Τσουκαγιάμα. Εάν το λογισμικό μπερδέψει την ταυτότητα κάποιου, θα είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό αναφορικά με τα βιομετρικά δεδομένα. «Κανείς δεν μπορεί να μου εκδώσει νέα δακτυλικά αποτυπώματα. Κανείς δεν μπορεί να μου εκδώσει νέο πρόσωπο. Και έτσι αν αυτές οι πληροφορίες παραβιασθούν και σε μορφή όπου άλλοι άνθρωποι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, αυτό είναι όλο το ζήτημα».

Ένας συνδυασμός κρυπτογράφησης και κυβερνητικών ρυθμίσεων σχετικά με το πώς συλλέγονται, χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται οι βιομετρικές πληροφορίες είναι απαραίτητος για να τεθούν οι βάσεις για τον κλάδο της βιομετρικής ασφάλειας, υποστηρίζουν τόσο ο Λαζούνι όσο και ο Νταγκούρο.\

«Σύμμαχος» η τεχνολογία ευρείας κατανάλωσης

Παρ' όλα αυτά, η τεχνολογία της ευρείας κατανάλωσης έχει τον τρόπο να απαλύνει τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, όπως τα smartphones έχουν βοηθήσει στην αποδοχή της τεχνολογίας της αναγνώρισης προσώπου, λένε στελέχη του κλάδου της ασφάλειας. Βλέπουν ένα μέλλον όπου η ασφάλεια θα προχωρήσει πέρα από τις σαρώσεις της ίριδας στην ταινία «Minority Report» σε ένα τσιπ που θα τοποθετείται μέσα στο σώμα.

Η έλευση των ημιαγωγών που παρακολουθούν την υγεία θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση των ίδιων βιομετρικών στοιχείων για τη διέλευση από τα συστήματα ασφαλείας, σύμφωνα με τον Νταγκούρο. «Κανείς δεν θα βάλει ένα τσιπ στο σώμα σας μόνο για την ταυτότητα, αλλά θα βάλουν το τσιπ στο σώμα σας για γνώση ή για την υγεία ή για να σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Και τότε η ευκολία θα ακολουθήσει γρήγορα».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ