Nvidia: Μετά την Amazon ξεπέρασε σε αξία και τη Google –Έπεται συνέχεια;

NEWSROOM
Nvidia, ξεπέρασε σε αξία τις Amazon και Google
Το λογότυπο της Nvidia στις κεντρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock

Τουλάχιστον πέντε χρηματιστηριακές έχουν αυξήσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Nvidia αυτό το μήνα.

Τα «ράλι δίχως φρένα» που καταγράφει η μετοχή της Nvidia δείχνει να μην έχει σταματημό. Μία ημέρα αφότου η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την Amazon, την περασμένη Τετάρτη η κεφαλαιοποίησή της υπερέβη αυτή της μητρικής της Google, της Alphabet.

Με την άνοδο της τάξεως του 2,5% που έκλεισε η μετοχή της Nvidia την Τετάρτη, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στο 1,83 τρισ. δολάρια ξεπερνώντας την αξία της Alphabet στο 1,82 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Με την άνοδο αυτή, η Nvidia έγινε η τέταρτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, με τη Saudi Aramco, η οποία αποτιμάται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί το επόμενο ορόσημο.

Το ράλι της μετοχής της Nvidia είναι δίχως προηγούμενο το 2024. Από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη περί του 50%, κάτι που έχει προσθέσει στη χρηματιστηριακή της αξία 602 δισ. δολάρια. Η εκτίναξη αυτή της μετοχής οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση για τους επιταχυντές της που τροφοδοτούν τα κέντρα δεδομένων και εκτελούν πολύπλοκες υπολογιστικές εργασίες που απαιτούνται από τις εφαρμογές που κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ άλλες μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών δεν έχουν σχεδόν καθόλου κακές επιδόσεις το 2024, σε αντιπαράθεση με το ράλι της μετοχής της Nvidia δείχνουν σαν να ωχριούν.

Οι αναλυτές στη Wall Street αναμένουν ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για τους επιταχυντές AI H100 της Nvidia. Οι πωλήσεις της έχουν βρει στήριξη από τις αγορές των μεγάλων πελατών της όπως η Microsoft και η Meta Platforms.

Τουλάχιστον πέντε χρηματιστηριακές έχουν αυξήσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Nvidia αυτό το μήνα. Οι αναλυτές κατά μέσο όρο έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2024 κατά περισσότερο από 100% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ενώ το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνης έχει δώσει ώθηση στις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω τεχνολογία, η Nvidia είναι μία από τις λίγες εταιρείες οι οποίες καταγράφουν σημαντική αύξηση στα έσοδά τους από την τεχνητή νοημοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ