Neuralink: Ο πρώτος εθελοντής μπορεί να ελέγχει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη

NEWSROOM
Neuralink
Neuralink / Φωτογραφία shutterstock

Μεγάλα σχέδια έχει για την εταιρεία του Έλον Μασκ, μετά την πρώτη εμφύτευση σε ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο πρώτος άνθρωπος που του εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλο το τσιπ της Neuralink έχει αναρρώσει πλήρως και είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι του υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σκέψη του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς να έχει καμία παρενέργεια. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινεί το ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη του», ήταν όσα είπε ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ. Ο Μασκ δήλωσε επίσης ότι η Neuralink προσπαθεί τώρα να λάβει όσα περισσότερα «κλικ» από τον πρώτο εθελοντή.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία έλαβε την έγκριση για να αρχίσει να εμφυτεύει τσιπ σε ανθρώπους και τον Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση. Σύμφωνα με την εταιρεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένα ρομπότ τοποθετεί το μικροτσιπ σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση. Ο αρχικός στόχος είναι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση να μπορούν να ελέγχουν το ποντίκι του υπολογιστή ή το πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τη σκέψη τους.

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink λέγοντας ότι η τοποθέτηση τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο θα μπορέσει να βοηθήσει για τη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, του αυτισμού, της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ