Σαουδική Αραβία: Μετά το ποδόσφαιρο σειρά παίρνει ο κινηματογράφος - Θα είναι ο Τζόνι Ντεπ ο νέος Κριστιάνο Ρονάλντο;

Φώτο: Shutterstock

Μια εταιρεία επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία δημιουργεί ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσει στην κινηματογραφική βιομηχανία του βασιλείου. Μετά το ποδόσφαιρο και τα δισεκατομμύρια για παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, σειρά παίρνει το σινεμά.

Το Saudi Film Fund, μια συνεργασία μεταξύ της MEFIC Capital και της Roaa Media Ventures, έχει έρθει σε επαφή με μεγάλα διεθνή στούντιο και θα παρέχει περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και τις αξίες της Σαουδικής Αραβίας.

 Ο Κριστιάνο Ρονάλντο / Φωτογραφία: Shuttetstock

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο / Φωτογραφία: Shuttetstock

Mετά το ποδόσφαιρο ο κινηματογράφος

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Μέση Ανατολή με πληθυσμό λίγο πάνω από 32 εκατομμύρια — περίπου το 63% των οποίων είναι κάτω των 35 ετών.

Η αγορά παραγωγής ταινιών της Σαουδικής Αραβίας γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, με ετήσιο ρυθμό που ξεπερνά το 25%.

Τα τελευταία χρόνια, το βασίλειο έχει εστιάσει βαθύτερα σε βιομηχανίες, όπως ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία, εν μέρει ως έναν τρόπο για να βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό και να διαφοροποιήσει την οικονομία.  Ως μέρος αυτών των σχεδίων, η κυβέρνηση προσφέρει τεράστια κίνητρα για να γίνει κόμβος παραγωγής ταινιών, σημειώνει το Bloomberg.

Το 2019, το βασίλειο ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας και πέρυσι αποκάλυψε δύο ταμεία στις Κάννες για υποδομές παραγωγής και επενδύσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Κάντο όπως ο Κριστιάνο

Εν τω μεταξύ ο σταρ του Χόλιγουντ Τζόνι Ντεπ σκέφτεται μια επταψήφια προσφορά για να εκπροσωπήσει τη Σαουδική Αραβία ως παγκόσμιος πολιτιστικός πρεσβευτής. Η φιλία του με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και η συμμετοχή του στο Red Sea Film Foundation υποδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία της Μέσης Ανατολής.

Το ενδιαφέρον του Ντεπ να εκπροσωπήσει το έθνος της Μέσης Ανατολής πηγάζει από τη στενή φιλία που έχει αναπτύξει με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τα τελευταία χρόνια. Ο δεσμός τους ξεκίνησε όταν η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε σε μια από τις ταινίες του Ντεπ, ανοίγοντας την πόρτα σε πολυάριθμες επισκέψεις του  στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, η οποία ανήλθε σε περισσότερες από επτά εβδομάδες, ο Ντεπ διέμενε σε βασιλικά ανάκτορα, ταξιδεύοντας με πολυτελή γιοτ και ελικόπτερα.

Οι σχέσεις του Ντεπ με τη Σαουδική Αραβία εκτείνονται πέρα ​​από τη φιλία του με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το επερχόμενο έργο, «Modi» που θα σκηνοθετήσει ο Ντεπ και το δράμα εποχής «Jeanne du Barry», έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Red Sea Film Foundation. Το ίδρυμα, που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της Σαουδικής Επιτροπής Κινηματογράφου, υποστηρίζει κινηματογραφιστές από τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο.

 Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ / Φωτογραφία: Shuttetstock

Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ / Φωτογραφία: Shuttetstock

Το σχέδιο Vision 2030

Ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να  να υποστηρίξει την αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, μια βασική πτυχή του σχεδίου Vision 2030 για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας και την ενίσχυση της πολιτιστικής και οικονομικής της θέσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ