Συνδρομές: Οκτώ συμβουλές για να αποφεύγετε τις άσκοπες χρεώσεις

NEWSROOM
Υπηρεσίες streaming
Τα λογότυπα των Netflix, HBO, Prime Video, Disney+ και Hulu / Φωτογραφία: Shutterstock

Οι συνδρομές σε υπηρεσίες και εφαρμογές είναι πλέον ένα διαδεδομένο φαινόμενο.

Αντί να ξοδεύουμε χρήματα για κάθε τηλεοπτική σειρά ή να πληρώνουμε κάθε μήνα για το γυμναστήριο, με μια εντολή γίνεται αυτόματα κάθε μήνα με χρέωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτή η ευκολία έχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά. Οι καταναλωτές πληρώνουν για πράγματα που δεν χρησιμοποιούν ή δεν χρειάζονται και δυσκολεύονται όταν θέλουν να διακόψουν τη συνδρομή τους.

Το κόστος και οι όροι πολλών συνδρομών αλλάζουν συχνά, ειδικά για μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες: τις υπηρεσίες streaming. Τον Ιανουάριο, η Amazon άρχισε να προβάλλει διαφημίσεις στους υφιστάμενους συνδρομητές του Prime Video, εκτός αν πλήρωναν περισσότερα για να απαλλαγούν από αυτές. Το Netflix απαγόρευσε την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης για να αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών επί πληρωμή πέρυσι. Η Disney, στην οποία ανήκουν τα Disney Plus, Hulu και ESPN Plus, άλλαξε τους όρους της για να απαγορεύσει την κοινή χρήση και θα προσπαθήσει να αναγκάσει τους συνδρομητές να πληρώνουν από αυτό το καλοκαίρι.

Παρακάτω ακολουθούν 8 συμβουλές για τον έλεγχο των συνδρομών μας προκειμένου να αποφεύγουμε άσκοπες και άνευ ουσίας χρεώσεις.

1. Βρείτε τις κρυφές συνδρομές στα καταστήματα εφαρμογών

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληρώνετε συνδρομές για πράγματα που έχετε ήδη ξεχάσει ότι έχετε συνδρομή. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια μιας δωρεάν δοκιμής -όπως οι τρεις μήνες Apple TV Plus με μια νέα συσκευή- τόσο πιο εύκολο είναι να την ξεχάσετε.

Μπορείτε να ελέγξετε την πιστωτική σας κάρτα για να δείτε ποιες εταιρείες σας χρεώνουν, αλλά αυτό δεν λέει όλη την αλήθεια. Ενώ οι περισσότερες επαναλαμβανόμενες πληρωμές είναι αυτόματες χρεώσεις κάθε μήνα ή εφάπαξ μια φορά το χρόνο, ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών χρεώνει μέσω τρίτων, όπως η Amazon, η Apple και η Google. Μπορούν να ομαδοποιηθούν μαζί ως μία χρέωση, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να μην τις βρίσκετε.

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις σε κάθε κατάστημα εφαρμογών και ελέγξτε τι έχετε συμφωνήσει, συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν δοκιμών που ξεχάσατε ότι λήγουν.

2. Διαγραφή. Μην δέχεστε το όχι ως απάντηση

Εκτός από τις συνδρομές στο κατάστημα εφαρμογών, η ακύρωση μπορεί να αποδειχθεί μια διαδικασία περίπλοκη. Κάθε εταιρεία εφαρμόζει διαφορετική πολιτική και καλό είναι να αναζητούνται οι όροι της ακύρωσης μιας συνδρομής.

Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χρεωθείτε για άλλο ένα μήνα, αφαιρέστε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας από το λογαριασμό σας, αν έχετε τη δυνατότητα. Θα πρέπει να εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στην υπηρεσία μέχρι την ημερομηνία της επόμενης πληρωμής. Αν δυσκολεύεστε, καλέστε έναν εκπρόσωπο στην εξυπηρέτηση πελατών. Εάν χρεώνεστε για μια ύποπτη συνδρομή που δεν θυμάστε και δεν μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας γι' αυτήν, αναφέρετε το αμέσως στην εκδότρια της πιστωτικής σας κάρτας.

Εάν έχετε μια εφαρμογή για μια επί πληρωμή υπηρεσία, όπως το Netflix, να θυμάστε ότι η διαγραφή της δεν ακυρώνει τη συνδρομή. Πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα.

3. Κρατήστε αρχεία για τα πάντα και ορίστε υπενθυμίσεις

Για να αποφύγετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες πληρωμές στο μέλλον, να παρακολουθείτε όλες τις συνδρομές. Ελέγχετε τακτικά τις τραπεζικές σας ενημερώσεις, κρατήστε μια λίστα με όλες τις συνδρομές σας όταν τις ξεκινάτε και ορίστε μια υπενθύμιση για να ακυρώσετε μια συνδρομή ή μια δωρεάν δοκιμή όταν τελειώσετε με αυτήν (ορίστε την τουλάχιστον 48 ώρες πριν αρχίσει η χρώση). Ορισμένες εφαρμογές για τραπεζικές συναλλαγές διαθέτουν εργαλεία για την αυτόματη εύρεση επαναλαμβανόμενων πληρωμών.

4. Αναλογιστείτε αν μια συνδρομή αξίζει

Πολλές συνδρομές είναι καλές προσφορές μόνο αν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία ή ένα συγκεκριμένο ποσό, ειδικά όταν δεν είναι η μόνη επιλογή πληρωμής. Για παράδειγμα, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε συνδρομή Prime για να παραγγείλετε προϊόντα από το Amazon και πολλά πράγματα φτάνουν γρήγορα χωρίς συνδρομή.

Αν πληρώνετε για κάτι όπως το Uber One, τη συνδρομητική επιλογή της εταιρείας που κοστίζει 9,99 δολάρια το μήνα, κοιτάξτε τα ταξίδια και τις διαδρομές του τελευταίου έτους για να δείτε αν χρησιμοποιήσατε αρκετά ώστε η έκπτωση να αποτελεί καλύτερη συμφωνία από την πληρωμή a la carte.

Βεβαιωθείτε ότι πληρώνετε για τη σωστή υπηρεσία για κάθε εταιρεία και όχι περισσότερο. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε το Netflix, βεβαιωθείτε ότι πληρώνετε για το ελάχιστο ποσό που χρειάζεστε τώρα που η εταιρεία έχει περιορίσει την κοινή χρήση.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

5. Μοιραστείτε, διαπραγματευτείτε ή κάντε ένα διάλειμμα από τους λογαριασμούς

Η διατήρηση ή η ακύρωση δεν είναι οι μόνες σας επιλογές για να εξοικονομήσετε χρήματα από τις συνδρομές.

Ένας άλλος τρόπος για να πληρώνετε λιγότερα είναι να μοιράζεστε τις συνδρομές σας -με τον κατάλληλο, νόμιμο τρόπο, φυσικά. Κοιτάξτε τυχόν οικογενειακά προγράμματα και διαβάστε τα ψιλά γράμματα για το πώς η συγκεκριμένη εταιρεία ορίζει την οικογένεια ή το νοικοκυριό -όροι που αλλάζουν τακτικά. Πρέπει η μαμά σας να μένει στην ίδια διεύθυνση για να μοιραστείτε έναν λογαριασμό streaming ή απλά να είναι η μαμά σας; Αν η συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε έναν λογαριασμό streaming μειώνει το κόστος για όλους, ίσως αξίζει να αλλάξετε συνδρομή.

Ορισμένες εταιρείες, όπως το Spotify, σας επιτρέπουν να πληρώσετε περισσότερα για να προσθέσετε έως και πέντε επιπλέον μέλη της οικογένειας, ή μόλις 4 ευρώ περισσότερα αν θέλετε έναν λογαριασμό για δύο άτομα. Επίσης πολλές συνδρομές προσφέρουν μειωμένες τιμές αν πληρώσετε προκαταβολικά για ολόκληρο το έτος.

Αν είστε διστακτικοί στο να καταργήσετε έναν λογαριασμό για πάντα, ορισμένες εταιρείες θα σας επιτρέψουν να διακόψετε τον λογαριασμό αντί να τον ακυρώσετε. Και υπηρεσίες όπως το Netflix δίνουν τη δυνατότητα να σταματήσετε τη συνδρομή και να επιστρέψετε χωρίς να χάσετε το ιστορικό. Μπορείτε επίσης να περάσετε κυκλικά από παρόμοιους λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία streaming έναν μήνα, στη συνέχεια να την διακόψετε και να μεταβείτε σε μια άλλη.

6. Σύγκριση των εφαρμογών υπηρεσιών delivery

Η πληθώρα υπηρεσιών delivery (για φαγητό και είδη σούπερ μάρκετ) σημαίνει ότι έχετε πολλές επιλογές. Οι τιμές στις διάφορες εφαρμογές μπορεί να διαφέρουν, ακόμη και για το ίδιο εστιατόριο ή παντοπωλείο.

Πριν κάνετε για ψώνια, ελέγξτε αν υπάρχουν τυχόν επιπλέον έξοδα για την παράδοση. Δοκιμάστε επίσης απευθείας τις ιστοσελίδες των καταστημάτων και δείτε αν προσφέρουν παραλαβή ή παράδοση. Για τα εστιατόρια, οι τιμές μπορεί επίσης να διαφέρουν μεταξύ των εφαρμογών, οπότε ανοίξτε μερικές και ελέγξτε τα αγαπημένα σας πιάτα πριν από την αγορά.

Αν είναι δυνατόν, δείτε αν το εστιατόριο δέχεται απευθείας παραγγελίες. Ακόμα και αν οι τιμές δεν είναι χαμηλότερες, η επιχείρηση πιθανόν να είναι σε θέση να κρατήσει μεγαλύτερο μερίδιο της πληρωμής σας όταν δεν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή. Ορισμένες εταιρείες, προσφέρουν συνδρομές ουσιαστικά προπληρώνουν ένα τέλος για την παράδοση. Αν δεν παραγγέλνετε αρκετά μέσω μιας εφαρμογής, παραλείψτε την.

7. Οι λογαριασμοί αποθήκευσης στις υπηρεσίες cloud

Κάπου στην πορεία σας τελείωσε ο δωρεάν αποθηκευτικός χώρος στο iCloud ή στη Google. Ή ίσως να έχετε εγγραφεί σε πολλαπλές υπηρεσίες και να πληρώνετε για περισσότερο χώρο από αυτόν που χρειάζεστε. Πρόκειται για μια εξοικονόμηση χρημάτων σε δύο στάδια που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξορθολογήσετε τον τόπο αποθήκευσης όλων των σημαντικών εγγράφων και φωτογραφιών σας.

Πρώτον, υπολογίστε πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε. Ελέγξτε τον αποθηκευτικό σας χώρο στην Amazon, τη Google, την Apple, το Dropbox και τη Microsoft (μιλάμε για προσωπικά αρχεία, όχι για αποθηκευτικό χώρο σε επαγγελματικό επίπεδο). Όλα διαθέτουν εύκολους τρόπους για να δείτε μια οπτική ανάλυση του πόσο αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιείτε και για ποιους τύπους αρχείων. Μια συλλογή φωτογραφιών ή βίντεο καταλαμβάνουν συνήθως ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια αποθήκευσης στο cloud. Θα εκπλαγείτε το πώς μπορείτε να βρείτε χώρο αποθήκευσης. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε έναν υπολογιστή αντί για τις υπηρεσίες cloud, να διαγράψετε προηγούμενα αντίγραφα ασφαλείας και να διαγράψετε παλιά μηνύματα.

Διαγράψτε όσα περισσότερα αρχεία μπορείτε και στη συνέχεια, αναζητήστε την καλύτερη τιμή για όσο αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιείτε. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να διασκορπίσετε τα αρχεία σας σε μερικές υπηρεσίες χωρίς κόστος, αλλά κάτι τέτοιο θα περιπλέξει πολύ τα πράγματα, καθώς δεν θα θυμάστε πού έχετε τα αρχεία σας. Για ορισμένους, η σωστή επιλογή αποθήκευσης στο cloud είναι ό,τι έχουν στο τηλέφωνό τους.

8. Βρείτε τις δωρεάν εναλλακτικές λύσεις

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε την ψυχαγωγία επί πληρωμή με κάποιες δωρεάν επιλογές. Υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες για streaming, ηλεκτρονικά βιβλία και πολλά άλλα, όλα μέσω του διαδικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ