Το σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας έχει ταράξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Φώτο: Shutterstock

Το σκάνδαλο έσκασε όταν η κυβέρνηση της Τσεχίας επέβαλε κυρώσεις σε μία ιστοσελίδα που ονομάζεται «Voice of Europe».

Μία ρωσική καμπάνια επιρροής έχει ταράξει το τελευταίο διάστημα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ανώτατους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι ευρωβουλευτές που πληρώνονται από τη Μόσχα επιχειρούν να παρέμβουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Τις «πολύ ανησυχητικές» αποκαλύψεις έκανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιουρόβα, η οποία τόνισε ότι «το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί άγνωστα μέσα που προσποιούνται τα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιούν χρήματα για να αγοράσουν επιρροή».

Το σκάνδαλο έσκασε όταν η κυβέρνηση της Τσεχίας επέβαλε κυρώσεις σε μία ιστοσελίδα που ονομάζεται «Voice of Europe», για την οποία η Πράγμα υποστηρίζει ότι είχε ξεκινήσει μία καμπάνια επιρροής υπέρ της Ρωσίας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πλησιάσει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία «πλήρωνε για να προωθούν τη ρωσική προπαγάνδα».

Ανησυχίες κι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ευρωεκλογές

Όλα αυτά αποκαλύπτονται λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Και αντανακλούν της ανησυχίες που υπάρχουν για διαφθορά, καθώς και προσπάθειες ανάμειξης ξένων δυνάμεων, όπως έγινε με το σκάνδαλο Qatargate που συγκλόνιζε το ευρωκοινοβούλιο πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

«Δε μας παίρνει να είμαστε ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν και το στρατό της προπαγάνδας του στην παγκόσμια σκακιέρα. Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση για την προσπάθεια ανάμειξης ξένων δυνάμεων ως όπλο για να διχάσει την Ευρώπη, τόνισε η Γιουρόβα.

Το σκάνδαλο επιρροής αφορά την ιστοσελίδα, Voice of Europe, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας να επιβάλει κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη, Βίκτορ Μεντβενττσούκ, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης επέβαλε κυρώσεις στην ιστοσελίδα, καθώς και σε ένα ακόμα πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στη λειτουργία της.

Σχετικές έρευνες έχουν γίνει και στην Πολωνία, με τις αρχές να εντοπίζουν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Η σελίδα της Voice of Europe στο YouTube ξεκινά με μία παρέλαση ευρωβουλευτών, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ακροδεξιά ή ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και προσπαθούν να ακυρώσουν την Πράσινη Συμφωνία, προβλέπουν την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή επιτίθενται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, η ιστοσελίδα έχει τις ρίζες της στην Ολλανδία, με ένα επιχειρηματία που σχετίζεται μαζί της να είναι πρώην συνεργάτης του αρχηγού της ακροδεξιάς, Τιερί Μποντέ, το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ