Ε.Ε.: Έβαλε τέλος σε διετή έρευνα σε σχεδιαστές μόδας – Γιατί είχαν μπει στο στόχαστρο

NEWSROOM
Εβδομάδα Μόδας
Στιγμιότυπο από παλαιότερη Εβδομάδα Μόδας / AP Images

«Η Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει νέα έρευνα, εάν προκύψουν νέα στοιχεία που θα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα».

Οι ρυθμιστικές αρχές κατά του μονοπωλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσαν μια διετή έρευνα που είχε απαιτήσει μια ομάδα σχεδιαστών μόδας, ζητώντας αλλαγές στις περιόδους πώλησης και στις εκπτώσεις, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη «λόγους προτεραιότητας».

Τον Μάιο του 2022, η αρχή ανταγωνισμού πραγματοποίησε έφοδο σε αρκετές εταιρείες μόδας, έχοντας υποψίες ότι μπορεί να συμμετείχαν σε καρτέλ για τον καθορισμό των τιμών. Ωστόσο, έως σήμερα δεν έχει κατονομάσει ποιες ήταν οι εταιρείες που ελέγχθηκαν.

Αφορμή για τις έρευνες, στάθηκε μια ανοιχτή επιστολή που συντάνχθηκε το 2020 από κάποιους σχεδιαστές μόδας, με την οποία ζητούσαν θεμελιώδεις αλλαγές στον χώρο της μόδας, προκειμένου να καταστεί περισσότερο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, όπως είχαν δηλώσει στο Reuters πηγές με γνώση επί του θέματος.

Εκατοντάδες εταιρείες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Dries Van Noten, Thom Browne, Proenza Schouler, Lane Crawford, Mary Katrantzou, Gabriela Hearst, Altuzarra και Missoni Group, είχαν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει την προκαταρκτική της έρευνα για το θέμα αυτό για λόγους προτεραιότητας. Το κλείσιμο δεν αποτελεί διαπίστωση συμμόρφωσης ή μη συμμόρφωσης της εν λόγω πρακτικής με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει νέα έρευνα για την ίδια πρακτική, εάν προκύψουν νέα στοιχεία που θα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα».

Οι εταιρείες κινδυνεύουν να υποστούν πρόστιμα ύψους έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τη ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του μονοπωλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ