Θα συνταξιοδοτηθεί ποτέ ο 93χρονος δισεκατομμυριούχος, Γουόρεν Μπάφετ;

Φώτο: Shutterstock

«Δεν ελπίζω μόνο να έρθετε και του χρόνου για τη συνάντηση των μετόχων, ελπίζω να έρθω και εγώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπάφετ.

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει απάντηση δημοσίευμα του Business Insider, δεδομένου ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου θα κλείσει φέτος τα 94 του χρόνια.

Όπως απαντά, ο Γουόρεν Μπάφετ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να διοικεί την εταιρεία του, Berkshire Hathaway, για πάντα.

Το περασμένο Σάββατο, μιλώντας σε συνάντηση μετόχων είπε ότι είναι καιρός να σκεφτεί το πώς θα λειτουργήσει η κολοσσιαία επενδυτική εταιρεία όταν ο ίδιος δεν θα τη διοικεί πια.

Ο Μπάφετ, που ανέλαβε την επιχείρηση το 1965, έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία του να διοικεί την Berkshire Hathaway για όσο περισσότερο μπορεί – προσθέτοντας μάλιστα ότι «όποιος επιθυμεί να βγει στη σύνταξη στα 65, δεν πληροί τα προσόντα να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway».

Όμως, ο δισεκατομμυριούχος έχει παραδεχτεί πολλές φορές, συχνά με αρκετό χιούμορ, ότι και ο ίδιος έχει όρια. Και παρότι αισθάνεται «μια χαρά» για την ηλικία του, μοιράστηκε τις σκέψεις του για το πώς θα πρέπει να συνεχίσει η εταιρεία χωρίς αυτόν.

«Δε γνωρίζω και πολλά πράγματα για τους αναλογιστικούς πίνακες, όμως θα έλεγα το εξής: Δεν θα έπρεπε να υπογράφω τετραετείς συμβάσεις εργασίας όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο», είπε σύμφωνα με το CNBC.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είπε ότι ο Γκρεγκ Αμπέλ, προσωπική του επιλογή για τη διαδοχή και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Energy, θα πάρει τον έλεγχο των επενδυτικών αποφάσεων όταν ο ίδιος αποχωρήσει.

Όπως εξήγησε, «ο Γκρεγκ έχει πολύ καλή γνώση των επιχειρήσεων» προσθέτοντας ότι «όταν κατανοείς τις επιχειρήσεις, κατανοείς και την πορεία των μετοχών».

Πέραν της δικής του θνησιμότητας, ο Γουόρεν Μπάφετ αναφέρθηκε και στο θάνατο του φίλου και συνέταιρού του για πολλά χρόνια, Τσάρλι Μάνγκερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2023.

Επίσης, μίλησε για την απόφασή του να μειώσει το μερίδιο της επενδυτικής του εταιρείας στον τεχνολογικό κολοσσό της Apple, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη και τα deepfakes.

Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν ελπίζω μόνο να έρθετε και του χρόνου για τη συνάντηση των μετόχων, ελπίζω να έρθω και εγώ»…

ΣΧΕΤΙΚΑ