Πώς εξελίσσεται η μάχη Μπάιντεν – Τραμπ έξι μήνες πριν από τις εκλογές

AP Images

Η μάχη γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτη αν μπει στην εξίσωση και ο ανεξάρτητος, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, που φαίνεται να συγκεντρώνει 10% σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθώς απομένουν λίγο λιγότερο από έξι μήνες για τις αμερικανικές εκλογές, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ έχει πάρει φωτιά. Ήδη, από τον περασμένο Μάρτιο, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισαν το χρίσμα των κομμάτων τους εν όψει των συνεδρίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και θα επιβεβαιώσουν επίσημα τους δύο υποψηφίους.

Οι εκλογές που έρχονται μάλλον δε θα θυμίζουν τίποτα στην πρόσφατη ιστορία.

Ο Μπάιντεν εμφανίζεται ως ο προστάτης των δημοκρατικών αξιών της Αμερικής και ως ο υποψήφιος που μπορεί να ξαναχτίσει τις υποδομές της χώρας βοηθώντας ταυτόχρονα τη μεσαία τάξη.

Ο Τραμπ, από την άλλη –που έχασε ήδη μία φορά απέναντι στον Μπάιντεν το 2020– εμφανίζεται ως ο ισχυρός υποψήφιος για την οικονομία και τη μετανάστευση, δύο θέματα, στα οποία φαίνεται να υστερεί ο τωρινός πρόεδρος στις δημοσκοπήσεις.

Όμως, το αποτέλεσμα του δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον Τραμπ για μία σειρά κακουργημάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης μπορεί να αλλάξει δραματικά την εικόνα της εκστρατείας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν… ισοπαλία

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων στα όρια του στατιστικού λάθους. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult poll έδινε και στους δύο υποψηφίους 43%. Η τελευταία δημοσκόπηση του Harvard-Harris έδινε προβάδισμα στον Τραμπ 42% έναντι του Μπάιντεν με 48%. Ενώ η τελευταία δημοσκόπηση του NPR/PBS/Marist έδινε 50% στον Μπάιντεν έναντι 48% του Τραμπ.

Η μάχη γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτη αν μπει στην εξίσωση και ο ανεξάρτητος, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, που φαίνεται να συγκεντρώνει 10% σε ολόκληρη τη χώρα.

Η μάχη θα δοθεί φυσικά στις αμφίρροπες πολιτείες

Μπορεί οι συνολικές δημοσκοπήσεις να δίνουν μία εικόνα της κατάστασης, ωστόσο η μάχη θα δοθεί, όπως πάντα, στις αμφίρροπες pολιτείες, όπως και το 2020 –στις Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε στις έξι, πλην της Βόρειας Καρολίνας που την έχασε οριακά. Φέτος, έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη πολιτεία στοχεύοντας στην ψήφο των μαύρων, των προαστείων και των ανεξάρτητων. Μία νίκη σε αυτή την Πολιτεία θα του δώσει περιθώρια να χάσει κάπου αλλού που υπολείπεται του αντιπάλου του. Ενώ θα πρέπει να καταφέρει να περάσει το μήνυμά του για την οικονομία σε Μίσιγκαν, Νεβάδα και Πενσιλβάνια, όπου υπάρχει δυσαρέσκεια για την οικονομική του πολιτική.

Οι Δημοκρατικοί παίρνουν κέρδη πάνω στις αμβλώσεις

Από την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το νόμο Roe v. Wade, που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε όλες τις πολιτείες, και το θέμα πήγε στα τοπικά κοινοβούλια, οι Δημοκρατικοί επωφελούνται. Ήδη οι πολιτείες με κυβερνήτες Δημοκρατικούς επεκτείνουν τα δικαιώματα, ενώ οι Ρεπουμπλικανικές τα περιορίζουν προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια σε ψηφοφόρους, άντρες και γυναίκες, δεδομένου ότι το δικαίωμα στην άμβλωση έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού λαού –σχεδόν τα δύο τρίτα– ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις πρόσφατα πήρε θέση λέγοντας ότι θα αφήσει την απόφαση στις πολιτείες, στηρίζοντας ουσιαστικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ρόλο στις εκλογές θα παίξει και η Γάζα

Η στάση του Μπάιντεν απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει διχάσει πολλούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, με τους νέους ειδικά να είναι αντίθετοι στην αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ.

Αυτό έχει επιδεινώσει την αδυναμία του Μπάιντεν στις αμφίρροπες πολιτείες και ειδικά σε αυτές που γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις και καταλήψεις σε Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα στο Μίσιγκαν, όπου το 2016 κέρδισε ο Τραμπ και το 2020 ο Μπάιντεν, ο σημαντικός αραβο-αμερικανικός πληθυσμός εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την κατάσταση στη Γάζα.

Βέβαια, από την άλλη, η στάση των Ρεπουμπλικανών είναι πιο ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι δε θα πάνε στον Τραμπ. Ωστόσο, και η αποχή θα μπορούσε να στοιχίσει πολύ ακριβά στον Τζο Μπάιντεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ