Έρευνα: Σε 50 χρόνια τα εμβόλια έχουν σώσει 154 εκατ. ζωές, κυρίως παιδικές

NEWSROOM
Εμβολιασμός σε παιδί
Εμβολιασμός σε παιδί / Φωτογραφία shutterstock

Τα εμβόλια έχουν αντιμετωπίσει δραστικά ασθένειες και (όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού) πανδημίες.

Μια πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής της τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διαπίστωσε ότι τα εμβόλια έχουν σώσει περίπου 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια από 14 διαφορετικές ασθένειες. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών και περίπου τα δύο τρίτα αυτών των παιδιών ήταν ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.

Το 1974 η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας εγκαινίασε το Διευρυμένο Πρόγραμμα Εμβολιασμού με στόχο να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη (κοκκύτη), της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, της φυματίωσης και της ευλογιάς έως το 1990. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε στη συνέχεια για να συμπεριλάβει αρκετές άλλες ασθένειες.

Η μοντελοποίηση, που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από την καθιέρωση αυτού του προγράμματος, δείχνει ότι ένα παιδί ηλικίας κάτω των δέκα ετών έχει περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να ζήσει μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του, σε σύγκριση με το αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Και αυτά τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να φανούν μέχρι και στην ενηλικίωση. Ένας 50χρονος έχει 16% περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερο χάρη στα εμβόλια.

εμβόλιο κατά κορωνοϊού σε μπράτσο άνδρα

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα τα οποία έλαβαν δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης και αριθμούς από 194 χώρες για τα έτη 1974-2024. Δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι ασθένειες (για παράδειγμα, η ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980, δεν συμπεριλήφθηκε).

Η ανάλυση περιλαμβάνει εμβόλια για 14 ασθένειες, με 11 από αυτές να περιλαμβάνονται στο διευρυμένο πρόγραμμα ανοσοποίησης. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλήφθηκαν πρόσθετα εμβόλια, όπως η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα Α και ο κίτρινος πυρετός, καθώς οι ασθένειες αυτές συμβάλλουν στη μεγάλη επιβάρυνση από ασθένειες σε ορισμένα περιβάλλοντα.

Τα μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο οι ασθένειες θα είχαν εξαπλωθεί από το 1974 έως σήμερα, καθώς εισήχθησαν τα εμβόλια, για κάθε χώρα και ηλικιακή ομάδα, ενσωματώνοντας δεδομένα σχετικά με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη με την πάροδο του χρόνου.

Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από τα εμβόλια

Από το 1974, τα ποσοστά θανάτων σε παιδιά πριν από τα πρώτα τους γενέθλια έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν το 40% αυτής της μείωσης οφείλεται στα εμβόλια.

Τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα για τα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980, εξαιτίας των εντατικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση της επιβάρυνσης από ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και ο κοκκύτης.

Περίπου το 60% των 154 εκατομμυρίων που σώθηκαν θα ήταν ζωές που θα είχαν χαθεί από την ιλαρά. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ικανότητά της να εξαπλώνεται γρήγορα. Ένα άτομο με ιλαρά μπορεί να τη μεταδώσει σε 12-18 άτομα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης κάποια διαφοροποίηση σε περιοχές ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πιθανότητα τα παιδιά να ζήσουν περισσότερο σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και σε περιβάλλοντα με ασθενέστερα συστήματα υγείας, όπως η ανατολική Μεσόγειος και οι αφρικανικές περιοχές. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα εμβόλια στην προώθηση της ισότητας στην υγεία.

Εμβόλιο της Pfizer

Η επιτυχία των εμβολίων δεν είναι εξασφαλισμένη

Η χαμηλή ή μειούμενη εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε επιδημίες που μπορούν να καταστρέψουν κοινότητες και να εξουδετερώσουν τα συστήματα υγείας.

Ειδικότερα, κατά την πανδημία του κορωνοϊού παρατηρήθηκε συνολική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της ιλαράς, με το 86% των παιδιών που έλαβαν την πρώτη τους δόση το 2019 να έχει μειωθεί στο 83% το 2022. Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης (άνω του 95%) για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης κατά της ιλαράς.

Στην Αυστραλία, η κάλυψη των παιδικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, έχει μειωθεί σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η μελέτη αυτή υπενθυμίζει γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, όχι μόνο κατά της ιλαράς, αλλά κατά όλων των ασθενειών για τις οποίες διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μας λένε όλη την ιστορία σχετικά με τον αντίκτυπο των εμβολίων. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς δεν συμπεριέλαβαν στοιχεία για ορισμένα εμβόλια όπως το COVID και ο HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Επίσης, όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μοντελοποίησης, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες, καθώς τα δεδομένα δεν ήταν διαθέσιμα για όλες τις χρονικές περιόδους και τις χώρες.

Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν την επιτυχία των παγκόσμιων προγραμμάτων εμβολιασμού με την πάροδο του χρόνου. Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ζωές να σώζονται, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον εμβολιασμό σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ