777: Υπό εξέταση η πώληση μέρους της ποδοσφαιρικής αυτοκρατορίας της

NEWSROOM
Φάση από αγώνα της Premier League
Φάση από αγώνα της Premier League /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

H 777 ισως χρειαστεί να πουλήσει κάποιες απο τις ομάδες που έχει στην κατοχή της μετά απο προβλήματα χρηματοδότησης

Σε περιπέτειες φαίνεται ότι μπήκε η εταιρεία 777, ιδιοκτήτρια διαφορετικών ομάδων ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η ασφαλιστική εταιρεία Advantage Capital Holdings LLC (A-Cap) της Νέας Υόρκης, που έχει δανείσει σημαντικά ποσά στην 777, προχώρησε στην πρόσληψη της Moelis & Co για να επανεξετάσει το χαρτοφυλάκιο των ομάδων ποδοσφαίρου της 777 και να αξιολογήσει τις προοπτικές πώλησης κάποιων εξ΄αυτών.

Τα δάνεια της Advantage Capital προς την 777 είναι εξασφαλισμένα έναντι ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Μαϊάμι. Στα ποδοσφαιρικά περιουσιακά στοιχεία της 777 περιλαμβάνονται η Βάσκο Ντα Γκάμα στη Βραζιλία, η Τζένοα στην Ιταλία, η Χέρτα στη Γερμανία και η Red Star FC με έδρα το Παρίσι.

Η 777 καταβάλλει προσπάθειες να «μπει» και στην Premier League εξαγοράζοντας την Εβερτον. Αλλά η συμφωνία έχει «σκοντάψει» σε προβλήματα χρηματοδότησης και στον έλεγχο της διαχείρισης της ποδοσφαιρικών ομάδων που έχει στην κατοχή της η 777.

Ο ιδιοκτήτης της Έβερτον, Farhad Moshiri, ο οποίος συμφώνησε να πουλήσει την ομάδα της Premier League στην 777 τον Σεπτέμβριο του 2023, δήλωσε στους οπαδούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πρόσφατα δέχθηκε περίεργες προσεγγίσεις, ενώ τόνισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν αλλον μέχρι το τέλος Μάιου, όταν και λήγει η διορία που υπάρχει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της ομάδας στην 777.

Η 777 αντιμετώπισε αυτόν τον μήνα κατηγορίες από άλλους δανειστές της, συμπεριλαμβανομένης της Leadenhall Capital Partners, ότι ο συνιδρυτής της Τζος Γουόντερ δέσμευσε διπλά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση.  

Η Leadenhall δήλωσε σε αγωγή που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ότι η 777 και η A-Cap είναι τόσο μπλεγμένες που η A-Cap μπόρεσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της 777 να αναδιαρθρώσει δάνεια προς άλλους δανειστές. Η Leadenhall ισχυρίζεται ότι η A-Cap στα τέλη του περασμένου έτους όφειλε περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από οντότητες που συνδέονται με την 777 . Η A-Cap απο την πλευρα της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εχει ιδιοκτησιακούς δεσμούς με την 777.

Όμως η απόφαση της A-Cap να διορίσει έναν ειδικό στην αναδιάρθρωση όπως η Moelis & Co στρέφει την προσοχή στα οικονομικά της 777 και θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη συμφωνία με την Έβερτον αλλά και την ιδιότητά της ως κορυφαίου ιδιοκτήτη πολλαπλών συλλόγων στο ποδόσφαιρο.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε οποιαδήποτε πώληση των ποδοσφαιρικών περιουσιακών στοιχείων της 777, δήλωσαν στο Βloomberg οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι εκπρόσωποι της A-Cap, της Moelis και της 777 αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Moelis έχει αυξήσει την παρουσία της στην αθλητική αγορά. Συνεργάστηκε με την προσφορά για την Chelsea FC το 2022 και επίσης συμβούλευσε για την πώληση της Grasshopper Zurich στη LAFC και την πώληση των Phoenix Suns και Mercury.

Η 777 ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του μοντέλου των πολυκλαδικών συλλόγων, το οποίο διαφημίζεται ως ένα σύστημα ανάπτυξης και ανταλλαγής ταλέντων χωρίς την ανάγκη υψηλών μεταγραφικών αμοιβών. Προσφέρει επίσης στους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να αναζητήσουν συνέργειες κόστους και να συνάψουν πιο προσοδοφόρες συμφωνίες χορηγίας σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο. Οι επικριτές λένε ότι η ιδιοκτησία πολλαπλών συλλόγων δημιουργεί απλώς ομάδες-φυτώρια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγαλύτερων ομάδων ενός ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ