Μια συγχώνευση στον χώρο του θεάματος «γεννά» μια εταιρεία αξίας 28 δισ. δολαρίων

NEWSROOM
Paramount
Paramount / Φωτογραφία shutterstock

Μια από τις παλαιότερες εταιρείες του Hollywood, η Paramount Global, συμφώνησε να συγχωνευθεί με το ανεξάρτητο κινηματογραφικό στούντιο Skydance Media.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η μη εκτελεστική πρόεδρος της Paramount, Shari Redstone, θα πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο που ανήκει στην οικογένεια της. Από την συγχώνευση θα προκύψει μια νέα εταιρία αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παραπάνω εξέλιξη θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής για την οικογένεια Redstone που ξεκίνησε την εταιρεία που εξελίχθηκε σε κολοσσός των media. Εκτός από την Paramount, ο όμιλος περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS, Comedy Central, Nickelodeon και MTV.

«Η ελπίδα μας είναι ότι η συμφωνία με την Skydance θα επιτρέψει τη συνεχή επιτυχία της Paramount σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον», αναφέρει η Redstone στη δήλωσή της. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα τηλεοπτικά της κανάλια έχουν παγκόσμια εμβέλεια άνω των 4,3 δισεκατομμυρίων συνδρομητών σε περισσότερες από 180 χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η συμφωνία των δυο πλευρών, η Skydance θα επενδύσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Paramount, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την National Amusements η οποία ελέγχει τον όμιλο. Η National Amusements κατέχει μόλις το 10% των μετοχών του ομίλου Paramount, αλλά αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η Paramount δήλωσε ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Οι δοκιμασίες της τελευταίας δεκαετίας

Η Paramount Global έχει τις ρίζες της πάνω από έναν αιώνα πίσω, από την ίδρυση της Paramount Pictures Corporation το 1914. Το στούντιο έχει γυρίσει πολλές επιτυχημένες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών Godfather, Star Trek και Mission: Impossible.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εταιρεία – γίγαντας στο χώρο της ψυχαγωγίας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Οι μετοχές της Paramount Global έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 75% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Skydance ανήκει στον David Ellison, γιος του Larry Ellison, που ίδρυσε τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Oracle.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ήρθε μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες η Redstone είχε συνομιλήσει και με άλλους πιθανούς εταίρους, μεταξύ των οποίων η Sony και η Apollo. Τον Απρίλιο, ο CEO της Paramount, Bob Bakish, αποχώρησε από την εταιρεία μετά τη σύγκρουση με την Redstone σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Skydance.

ΣΧΕΤΙΚΑ