Ζούκερμπεργκ: Το Πανεπιστήμιο δεν προετοιμάζει τους φοιτητές για την αγορά εργασίας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα πανεπιστήμια προετοιμάζουν επαρκώς τους φοιτητές για τη σύγχρονη αγορά εργασίας.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι το πανεπιστήμιο προετοιμάζει τους ανθρώπους για τις δουλειές που χρειάζεται να κάνουν σήμερα», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ σε συνέντευξή του με τον κωμικό Θίο Βον, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα εκεί και όλα τα θέματα με τα φοιτητικά δάνεια είναι επίσης τεράστια ζητήματα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μια σημαντική «κοινωνική εμπειρία» για τους φοιτητές, καθώς πολλοί φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν αν η ανώτατη εκπαίδευση αξίζει το χρέος που συνεπάγεται.
«Θα ήταν αλλιώς αν ήταν απλώς μια κοινωνική εμπειρία», είπε. «Αν δεν σε προετοιμάζει για τις δουλειές που χρειάζεσαι και ξεκινάς με ένα μεγάλο χρέος, τότε αυτό δεν είναι καλό. Νομίζω πως θα χρειαστεί να υπάρξει μια επανεκτίμηση και οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν αν αυτό έχει νόημα».
«Σημαντικό να έχεις καλούς μέντορες»
Μια μελέτη της Deloitte για το 2024 έδειξε ότι το ένα τρίτο των μελών της Generation Z και των millennials αποφεύγουν την ανώτατη εκπαίδευση λόγω κόστους και επιλογών καριέρας που δεν απαιτούν πτυχίο.
«Ήταν κάπως ταμπού να πεις ότι ίσως δεν χρειάζεται να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο, επειδή υπάρχουν πολλές δουλειές που δεν το απαιτούν», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να συμφωνούν με αυτή την άποψη περισσότερο τώρα απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια».
Ο Ζούκερμπεργκ εγκατέλειψε το Χάρβαρντ το 2005, ενώ ήταν στο δεύτερο έτος, για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Facebook. Δώδεκα χρόνια αργότερα, του απονεμήθηκε τιμητικό πτυχίο.
Στη συνέντευξη είπε ότι γνώρισε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του στο πανεπιστήμιο, όπως τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, τους συνιδρυτές του Facebook και φίλους με τους οποίους διατηρεί ακόμα επαφές.
«Ήταν καλό. Νομίζω ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο μακριά από το σπίτι πριν βγεις εντελώς στον κόσμο», είπε για τον χρόνο του στο οικοτροφείο και στο πανεπιστήμιο.
Όταν ρωτήθηκε αν οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν για την τεχνητή νοημοσύνη στο γυμνάσιο ή το λύκειο, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε ότι η τεχνολογία αλλάζει πολύ και ότι δεν χρησιμοποιεί τις ίδιες δεξιότητες που έμαθε στα 15 του. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι μπορεί να έχει αξία η «κατανόηση της τεχνολογίας και του τρόπου χρήσης της».
Ο Ζούκερμπεργκ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να έχεις καλούς μέντορες ή δασκάλους, ανεξαρτήτως μαθήματος.
«Όταν ήμουν στο οικοτροφείο, μου άρεσε πολύ να μελετώ Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά, και αυτά δεν είναι χρήσιμα σε κάτι πρακτικό», είπε, «αλλά είναι διασκεδαστικά».