Μαρκ Ράντολφ: Οι «κανόνες επιτυχίας» του συνιδρυτή του Netflix -Οκτώ στον αριθμό, τους ακολουθεί πιστά
Όταν ο δισεκατομμυριούχος σήμερα Μαρκ Ράντολφ αποφοίτησε από το κολέγιο Hamilton με πτυχίο στη Γεωγραφία, δεν είχε στο μυαλό του ούτε τις startups, ούτε την τεχνολογία γενικότερα.
Λίγο πριν ξεκινήσει την πρώτη του δουλειά, ο πατέρας του τού έδωσε ένα χειρόγραφο σημείωμα με οκτώ απλές, αλλά ουσιαστικές, συμβουλές για τη ζωή και την καριέρα. Σήμερα, στα 67 του, ο συνιδρυτής του Netflix διατηρεί ακόμα εκείνο το χαρτί. «Το πρωτότυπο κρέμεται δίπλα στον καθρέφτη του μπάνιου μου και το έχω ήδη μεταβιβάσει στα παιδιά μου», είχε γράψει πριν μερικά χρόνια σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
Οι χρυσοί κανόνες που ακολουθεί πιστά
- Κάνε τουλάχιστον 10% παραπάνω απ’ ό,τι σου ζητούν.
- Μην παρουσιάζεις ποτέ ως γεγονός μια άποψη για κάτι που δεν γνωρίζεις καλά.
- Να είσαι ευγενικός και προσεκτικός — με όλους, ανεξαρτήτως θέσης.
- Μη γκρινιάζεις, μην κατηγορείς — επικεντρώσου στην εποικοδομητική κριτική.
- Μην φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις, όταν έχεις τα δεδομένα.
- Ποσοτικοποίησε ό,τι μπορεί να μετρηθεί.
- Να είσαι ανοιχτόμυαλος, αλλά δύσπιστος.
- Να είσαι συνεπής και στην ώρα σου.
Διαβάστε επίσης: Η άγνωστη πρόταση εξαγοράς του Netflix από τον Τζεφ Μπέζος το 1998 -Πόσα χρήματα πρόσφερε στους εμπνευστές του
Όπως παραδέχεται ο ίδιος, αυτές οι συμβουλές δεν τον μετέτρεψαν σε επιτυχημένο επιχειρηματία από τη μια μέρα στην άλλη. Μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε ως -κατά δική του ομολογία «ο χειρότερος μεσίτης της Νέας Υόρκης»- εργαζόμενος για το μεσιτικό γραφείο της μητέρας του στο Chappaqua. «Σε οκτώ μήνες, δεν έκανα ούτε μία πώληση. Νοίκιασα μόνο ένα διαμέρισμα», είχε γράψει στο προσωπικό του blog.
Στη συνέχεια, ανέλαβε καθήκοντα βοηθού του CEO σε μια εταιρεία μουσικών παρτιτούρων. Παρότι η θέση δεν φάνταζε εντυπωσιακή, αποτέλεσε πολύτιμο σχολείο για τον νεαρό Ράντολφ. «Παρατηρούσα πώς ένας CEO διαχειρίζεται τον χρόνο του, πώς λειτουργεί μέσα στην ομάδα, πώς προτεραιοποιεί. Και κυρίως, έβλεπα πώς λειτουργεί μια πραγματική εταιρεία, από μέσα», αναφέρει.
Η εκτόξευση με την ιδέα του Netflix
Η εμπειρία αυτή τον ακολούθησε μέχρι το 1997, όταν, σε ηλικία 39 ετών, ίδρυσε μαζί με τον Ριντ Χέιστινγκς το Netflix, μια εταιρεία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που καταναλώνουμε περιεχόμενο. Αρχικά λειτούργησε ως μία καινοτόμα υπηρεσία ενοικίασης DVD μέσω ταχυδρομείου, επιτρέποντας στους χρήστες να παραγγέλνουν ταινίες μέσω διαδικτύου και να τις λαμβάνουν στο σπίτι τους. Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2007, όταν η εταιρεία παρουσίασε την υπηρεσία ροής (streaming), προσφέροντας άμεση παρακολούθηση σειρών και ταινιών online.
Από τότε, εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της ψηφιακής ψυχαγωγίας, με τεράστιες επενδύσεις σε δικές της παραγωγές. Σήμερα διαθέτει πάνω από 270 εκατομμύρια συνδρομητές σε περισσότερες από 190 χώρες. Η συνολική της αξία φτάνει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και ψυχαγωγίας παγκοσμίως!
Δεν ήταν μόνο οι κανόνες
Πέραν όμως από τους «κανόνες του πατέρα του», ο Ράντολφ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δύναμη της μαθητείας: «Αν βρεις και ακολουθήσεις τους πιο έξυπνους ανθρώπους που θα σε πάρουν στα σοβαρά, θα μαθαίνεις σε κάθε βήμα. Θα δεις πώς δουλεύουν, θα μάθεις τη γλώσσα τους, και τα ενδιαφέροντά σου θα εξελιχθούν», έγραφε στην ανάρτησή του στο LinkedIn. «Θα είσαι έτοιμος να αξιοποιήσεις κάθε ευκαιρία που σου φέρνει η ζωή».