Κατακόρυφη αύξηση των κακόβουλων εφαρμογών για κινητά

Φώτο: Shutterstock

Ο ρυθμός εμφάνισης των κακόβουλων εφαρμογών για smartphones, τόσο για Android όσο και για iOS, έχει εμφανίσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η ESET, εταιρεία προϊόντων προστασίας και σημειώνει πως οι χρήστες θα πρέπει να εμπιστεύονται μόνο τις εφαρμογές που διατίθενται από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών που λειτουργούν η Google και η Apple.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να κάνει ένας χρήστης, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στα «ράφια» του Google Play ή του Apple App Store. Τον περασμένο Νοέμβριο η Google εντόπισε 13 κακόβουλες εφαρμογές στο Play τις οποίες είχαν εγκαταστήσει συνολικά 500.000 άνθρωποι. Λίγες εβδομάδες πριν η Apple είχε διαγράψει από το δικό της κατάστημα μία εφαρμογή προστασίας από ιούς η οποία υπέκλεπτε προσωπικά στοιχεία των χρηστών και τα έστελνε στην... Κίνα.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί της ESET συνιστούν υπομονή. «Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντισταθείτε στην εγκατάσταση της νέας, ολοκαίνουριας εφαρμογής που εντοπίσατε στο κατάστημα, είναι προτιμότερο να περιμένετε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός αξιολογήσεων», σχολιάζουν.

Ένα ακόμα σημείο που χρήζει προσοχής είναι οι εφαρμογές που ζητούν τη συγκέντρωση βιομετρικών δεδομένων όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. «Τα δεδομένα των δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι ποτέ προσβάσιμα σε εφαρμογές, οπότε αν σας ζητηθεί από εφαρμογή να σαρώσετε το δάκτυλό σας για να προχωρήσετε, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί», τονίζει η ESET.

ΣΧΕΤΙΚΑ