Skip to main content

Ενεργειακή καινοτομία από την Ελλάδα στη Γερμανία

Ενεργειακή καινοτομία από την Ελλάδα στη Γερμανία

Ελληνική καινοτομία με την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στην ενέργεια, οδηγεί σε βάθος χρόνου και με τις κατάλληλες προσαρμογές του θεσμικού πλαισίου, σε απαλλαγή των καταναλωτών από τα τέλη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμψηφίζοντάς το περίσσευμα της παραγωγής σε ένα σημείο του δικτύου με το έλλειμμα σε άλλο σημείο, με τρόπο τεχνικά ασφαλή και λογιστικά αδιάβλητο.

Πρόκειται για την πλατφόρμα συναλλακτικής ενέργειας που αναπτύσσει ο Όμιλος Eunice, η οποία θα παρουσιαστεί στην διεθνή έκθεση αιολικής ενέργειας HUSUM WIND που πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός διευθυντής του ομίλου Γιώργος Πεχλιβάνογλου, η τεχνολογία blockchain επιτρέπει την ασφαλή διεξαγωγή συναλλαγών οποιασδήποτε μορφής. Η εφαρμογή της στην ενέργεια μπορεί να πιστοποιήσει την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης ενός καταναλωτή από το περίσσευμα της παραγωγής μιας μονάδας που είναι εγκατεστημένη στο δίκτυο διανομής ρεύματος (όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά στις στέγες, μικρές ανεμογεννήτριες, κλπ.)

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όλες οι κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, επιβαρύνονται με τα τέλη μεταφοράς, καθώς το μοντέλο του συστήματος ηλεκτροδότησης στηρίζεται σε μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που παράγουν ενέργεια η οποία μεταφέρεται μέσω του δικτύου των πυλώνων μεταφοράς στα κέντρα κατανάλωσης. Όμως η σύγχρονη τάση διεθνώς και στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη μικρών, αποκεντρωμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που συνδέονται στο δίκτυο διανομής και η μετατροπή του καταναλωτή ταυτόχρονα και σε παραγωγό ενέργειας (prosumer). Η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, που δοκιμάζεται ήδη σε πειραματικό επίπεδο και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν τους καταναλωτές που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δίκτυα σε απαλλαγή από τα τέλη μεταφοράς.

Η πλατφόρμα blockchain είναι ένα από τα προϊόντα που θα παρουσιάσει η Eunice στην έκθεση HUSUM WIND. Στο περίπτερο θα εκτίθενται ακόμη η μοναδική ελληνικής παραγωγής ανεμογεννήτρια EW16 Θέτις, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Eunice στην Μάνδρα Αττικής καθώς και το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας S4S, η πρώτη έκδοση του οποίου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στην Τήλο.

H ανεμογεννήτρια EW16 Θέτις αποτελεί ήδη προϊόν ελληνογερμανικής σύμπραξης καθώς έχει σχεδιαστεί στη Γερμανία και κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Επιπλέον το πρωτότυπο λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην Γερμανία, κοντά στη Βόρεια θάλασσα και διαθέτει πιστοποίηση από τον οίκο TÜV Rheinland, έτσι ώστε να μπορεί να διατεθεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Παράλληλα, είναι σε τελικό στάδιο η συνεργασία της Eunice τόσο με Γερμανικές εταιρίες του κλάδου της ενέργειας, όσο και με Γερμανικές Τράπεζες για την δημιουργία χρηματοδοτικών πακέτων, που θα διευκολύνουν την σύναψη συμβολαίων πώλησης για την εγκατάσταση και λειτουργία της πρώτης ελληνικής ανεμογεννήτριας σε γερμανικό έδαφος.

Το S4S (STORAGE FOR SUSTAINABILITY, SMARTGRID, SOLUTIONS, SECURITY) είναι σύστημα «έξυπνης» διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας, της κατανάλωσης και των συστημάτων αποθήκευσης που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ασφαλή λειτουργία του δικτύου, καθώς και την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος. Το σύστημα που θα παρουσιαστεί αποτελεί μετεξέλιξη εκείνου που έχει εγκατασταθεί στην Τήλο (TILOS project, που έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις) και εξασφαλίζει την σχεδόν αυτόνομη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού συνδυάζοντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες).

Στόχος του ελληνικού ομίλου είναι η διείσδυση στην γερμανική αγορά αιολικής ενέργειας, που είναι με διαφορά η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της European Wind Energy Association, το 2017 από τα 15.680 MW αιολικών πάρκων που εγκαταστάθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 6.581 MW (ή ποσοστό 42 %) εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία. Συγκριτικά στην Ελλάδα την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκαν 282 MW ή ποσοστό 1,8 % του συνόλου, μέγεθος που κατατάσσει τη χώρα μας στην όγδοη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πλεονεκτήματα ενός plug-in υβριδικού μοντέλου
Τα πλεονεκτήματα ενός plug-in υβριδικού μοντέλου
Κερδίζουν πόντους και έδαφος μήνα με το μήνα τα plug- in υβριδικά μοντέλα έναντι των παραδοσιακών μοντέλων, καθώς τα πρώτα έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα τα οποία απολαμβάνουν καθημερινά οι οδηγοί.
Τα πλεονεκτήματα ενός plug-in υβριδικού μοντέλου
Οι 10 τεχνολογικές τάσεις που θα υπάρξουν μέχρι το 2025
Οι 10 τεχνολογικές τάσεις που θα υπάρξουν μέχρι το 2025
Σύμφωνα με τα ποσοτικά στοιχεία της Huawei και πραγματικές περιπτώσεις χρήσης του τρόπου με τον οποίο η έξυπνη τεχνολογία εισχωρεί σε κάθε βιομηχανία, η φετινή έκθεση GIV προσδιορίζει τις 10 κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνουν σήμερα τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.
Οι 10 τεχνολογικές τάσεις που θα υπάρξουν μέχρι το 2025
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υγραερίου και φυσικού αερίου
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υγραερίου και φυσικού αερίου
Ο τομέας του φυσικού αερίου αναπτύσσεται συνεχώς. Ας δούμε ορισμένα πράγματα για τον συγκεκριμένο τύπου καυσίμου και κάποιες από τις διαφορές που παρουσιάζει με το υγραέριο.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υγραερίου και φυσικού αερίου
Γιατί πρέπει να αγοράσετε το νέο iPhone
Γιατί πρέπει να αγοράσετε το νέο iPhone
Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει το νέο της iPHone τον επόμενο μήνα, κάτι που συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια, και υπάρχουν πέντε λόγοι για να το αγοράσετε.
Γιατί πρέπει να αγοράσετε το νέο iPhone
Το Facebook θέλει να μάθει να ελέγχει το μυαλό μας
Το Facebook θέλει να μάθει να ελέγχει το μυαλό μας
Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι βούλονται να πουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων.
Το Facebook θέλει να μάθει να ελέγχει το μυαλό μας
Επιμένει ο Τραμπ για τον αποκλεισμό της Huawei
Επιμένει ο Τραμπ για τον αποκλεισμό της Huawei
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι δεν θέλει το δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με τη Huawei, την ώρα που η κυβέρνησή του ζυγίζει το εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την περίοδο χάριτος την οποία έχει παραχωρήσει στην κινεζική εταιρεία-κολοσσό.
Επιμένει ο Τραμπ για τον αποκλεισμό της Huawei