fbpxGoogle: Υποστηρίζει ότι πέτυχε την «κβαντική υπεροχή» | Economistas.gr
Skip to main content

Google: Υποστηρίζει ότι πέτυχε την «κβαντική υπεροχή»

Google: Υποστηρίζει ότι πέτυχε την «κβαντική υπεροχή»
Φωτογραφία: Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας κβαντικός υπολογιστής, που βασίζει τη λειτουργία του στις αρχές της κβαντομηχανικής, πραγματοποίησε ένα έργο που θα ήταν πρακτικά αδύνατο για ένα συμβατικό υπολογιστή, σύμφωνα με μια ομάδα της εταιρείας Google, που ισχυρίζεται ότι, με τον τρόπο αυτό, πέτυχε τη λεγόμενη «κβαντική υπεροχή».

Περίπου ταυτόχρονα, επιστήμονες από το ρωσικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, έθεσαν σε λειτουργία το πρωτότυπο του πρώτου ρωσικού κβαντικού υπολογιστή δύο qubits, που χρησιμοποιεί υπεραγώγιμα υλικά.

Είσοδος σε μια νέα εποχή

Oι επιστήμονες από τα εργαστήρια της Google στη Santa Barbara ανακοίνωσαν το επίτευγμά τους με μία δημοσίευση στο περιοδικό Nature, στην οποία υποστήριξαν ότι ο κβαντικός υπολογιστής τους έκανε σε 200 δευτερόλεπτα υπολογισμούς που οι πιο ισχυροί συμβατικοί υπερυπολογιστές θα χρειάζονταν 10.000 χρόνια για να εκτελέσουν! Πρόκειται για είσοδο σε μια νέα εποχή, υποστήριξε από την πλευρά του ο William Oliver του MIT, σε ένα σχόλιο που συνόδευσε το δημοσίευμα, συγκρίνοντας τη σημασία αυτού του επιτεύγματος με την πρώτη επιτυχή πτήση των αδελφών Ράιτ.

Ανταγωνίστρια της Google, η ΙΒΜ έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν επετεύχθη η «κβαντική υπεροχή», ανακοινώνοντας ότι οι επιστήμονές πέτυχαν να επαναλάβουν με συμβατικό υπολογιστή αυτό που έκανε ο κβαντικός υπολογιστής της Google σε δυόμισι μέρες και όχι σε 10.000 χρόνια. Ακόμα κι έτσι όμως, η διαφορά στην υπολογιστική ισχύ μοιάζει τερατώδης.

Προς το παρόν, η νέα τεχνολογία είναι στα σπάργανα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθεί πρακτικά σε εφαρμογές, ήδη όμως πολλοί φαντάζονται ότι θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στον τομέα της κβαντικής χημείας ή της κρυπτογραφίας. Τυχόν γενικευόμενη, μια τέτοια υπέρ-εκθετική αύξηση υπολογιστικής ισχύος, θα αποτελέσει ασφαλώς μια επανάσταση που θα επηρεάσει τελικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, ενδεχομένως ανατρέποντας και σταθερές του κόσμου που ζούμε, με την ανθρωπότητα να μπαίνει ολοταχώς στην εποχή που η Πληροφορία θα γίνει ενδεχομένως το κύριο αγαθό, αλλά και το κύριο μέσο επιβολής και κυριαρχίας, υποσκελίζοντας τη στρατιωτική και την οικονομική ισχύ.

Οι βολές κατά της Google

Οι ανακοινώσεις της Google συμπίπτουν με μια περίοδο που η εταιρεία βάλλεται πανταχόθεν για τις δραστηριότητές της, επικρινόμενη για συνεργασία σε προγράμματα παρακολούθησης του παγκόσμιου πληθυσμού, για τη χρήση που κάνει των προσωπικών δεδομένων (πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι φυλάσσονται πλημμελώς τα δεδομένα περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων), για έμμεση άσκηση λογοκρισίας και προπαγάνδας δια των αλγορίθμων αναζήτησης.

Στο στόχαστρο της αμερικανικής ερευνητικής δημοσιογραφίας έχουν μπει και οι σχέσεις της Google με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, CIA και NSA, στις οποίες ορισμένες έρευνες αποδίδουν και την ίδια τη δημιουργία της (βλ. π.χ. https://medium.com/insurge-intelligence/how-the-cia-made-google-e836451a959e).

Ερευνες σε Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία

Δεν είναι μόνο οι δυτικές πολυεθνικές που έχουν ριχτεί σε αγώνα δρόμου για τη νέα τεχνολογία. Από κοντά ακολουθούν η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη Nikkei Asian Review, η τελευταία έχει θέσει ως επιδίωξη να αναπτύξει πλήρεις κβαντικούς υπολογιστές για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων έως το 2039, ενώνοντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κυβέρνησης. Το Τόκυο έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε κέντρων κβαντικής καινοτομίας τα επόμενα πέντε χρόνια και την ανάπτυξη ενός υπολογιστή 100-qubit σε 10 χρόνια.

Αλλά είναι κυρίως η Κίνα που ανησυχεί τους Αμερικανούς, καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει του χρόνου το μεγαλύτερο στον κόσμο εργαστήριο κβαντκής πληροφορικής, το «Εθνικό Εργαστήριο Κβαντικής Πληροφορικής» στο Χεφέι της επαρχίας Ανχούι, που στοίχισε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε τρία χρόνια για την κατασκευή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

YouTube: Στα ύψη τα διαφημιστικά έσοδα το 2019
YouTube: Στα ύψη τα διαφημιστικά έσοδα το 2019
Η ανακοίνωση, όμως, των συνολικών οικονομικών αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου του 2019 για τη μητρική εταιρία της Google, Alphabet Inc, δεν ικανοποίησε τους επενδυτές. Η μετοχή της σημείωσε απώλειες σχεδόν 5%.
YouTube: Στα ύψη τα διαφημιστικά έσοδα το 2019
Πολύωρη βλάβη σε διάφορες υπηρεσίες της Google
Πολύωρη βλάβη σε διάφορες υπηρεσίες της Google
H πολύωρη βλάβη αποκαθίσταται, όπως ανέφερε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός. Τα προβλήματα παρατηρήθηκαν λίγο μετά τις 08:00 ώρα Ελλάδας.
Πολύωρη βλάβη σε διάφορες υπηρεσίες της Google
Google: Επιπλέον μέτρα για τους ανήλικους χρήστες του YouTube
Google: Επιπλέον μέτρα για τους ανήλικους χρήστες του YouTube
Οι κάτω των 18 ετών χρήστες στην Ευρώπη θα πρέπει να παρέχουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της ηλικίας τους όταν θα ζητούν πρόσβαση σε υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους.
Google: Επιπλέον μέτρα για τους ανήλικους χρήστες του YouTube
Έρχεται στην Ελλάδα το Google Play Pass
Έρχεται στην Ελλάδα το Google Play Pass
Πρόκειται για μια νέα συνδρομητική υπηρεσία που παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε εκατοντάδες εφαρμογές και παιχνίδια, όλα χωρίς διαφημίσεις.
Έρχεται στην Ελλάδα το Google Play Pass