fbpxΟι σημαντικότερες τεχνολογικές ιστορίες του 2018 | Economistas.gr
Skip to main content

Οι σημαντικότερες τεχνολογικές ιστορίες του 2018

Οι σημαντικότερες τεχνολογικές ιστορίες του 2018
Φώτο: Shutterstock

Το 2018 αποδείχθηκε έτος σταθμός για τον κλάδο της τεχνολογίας καθώς οι εξελίξεις που έτρεξαν δίνουν το στίγμα του τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια στη βιομηχανία. Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων για τα προσωπικά μας δεδομένα που πωλούνται στον υψηλότερο πλειοδότη χαρακτήρισαν την χρονιά που φεύγει, όμως η τεχνολογική πρόοδος που υπήρξε κάνει τους ειδικούς να ελπίζουν.

Το Bloomberg χαρτογράφησε τις 8 πιο σημαντικές τεχνολογικές ιστορίες για το 2018:

8) Ελπίδες και φόβοι για τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα:

Στα οκτώ χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αυτοοδηγούμενου οχήματος της Google, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά και κάποιες σοβαρές αποτυχίες. Στις αρχές του έτους, ένα αυτοοδηγούμενο όχημα της Uber Technologies με εφεδρικό οδηγό χτύπησε και σκότωσε έναν πεζό –μια τραγική ένδειξη του πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να γίνει η αυτόνομη μεταφορά διαδεδομένη, αξιόπιστη και ασφαλής. Η Tesla και η Waymo που αποσχίστηκε από την Google, επίσης αντιμετώπισαν δυσκολίες με την τεχνολογία υποστήριξης οδηγών και με μια νέα υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό, αντίστοιχα. Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να καρποφορήσει.

Η Waymo της Alphabet χρειάστηκε 6 χρόνια για να διανύσει 1 εκατ. μίλια χωρίς οδηγό. Κατά το 2018 διένυε την ίδια απόσταση κάθε ένα με δυο μήνες.

miles-selfdriving.png

7) Οι εργαζόμενοι της τεχνολογίας αποφάσισαν να μιλήσουν:

Οι εργαζόμενοι καταφέρθηκαν εναντίον των εργοδοτών για σημαντικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς της Google πάνω σε πιθανή διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, της χρήσης τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς ή την επιβολή του νόμου και των αμοιβών στελεχών που κατηγορήθηκαν για ακατάλληλη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο. Η δραστηριότητα των εργαζομένων βοήθησε ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνουν αλλαγές στην πολιτική των εταιρειών. Τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών τεχνολογίας είναι το προσωπικό τους και τώρα οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο στο πώς τους μεταχειρίζονται οι εταιρείες τους και επηρεάζουν τον κόσμο.

Πολλοί εργαζόμενοι τεχνολογικών εταιρειών έχουν την οικονομική ασφάλεια για να νιώθουν πως έχουν την δύναμη

misthoi-tech.png

6) Καλά νέα/κακά νέα για τα τσιπ:

Οι κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών τα βρήκαν σκούρα με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας που έπληξε με δασμούς τα αγαθά τους, ενώ υπήρχαν φόβοι συντριβής της αγοράς μετά από μια πενταετή άνθηση της βιομηχανίας. Στα φωτεινά σημεία, σημειώθηκε πρόοδος σε τσιπ συγκεκριμένου σκοπού που κατασκευάστηκαν από κολοσσούς όπως η Amazon. Κάτι που υπήρξε θετικό για τον ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά αρνητικό για γίγαντες όπως η Intel. Παράλληλα η TSMC κατάφερε να αποδείξει πως τα made-to-order τσιπς μπορούν να μετατρέψουν μια άγνωστη εταιρεία σε τεχνολογική δύναμη. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα τσιπς των υπολογιστών θα είναι απαραίτητα στο μέλλον σε κάθε προέκταση των υπολογιστών, αλλά το μονοπάτι που ανοίγεται δείχνει δυσκολοκατάβλητο.

Ένας δείκτης εταιρειών τσιπ υποαπέδωσε έναντι της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς φέτος. Η ποσοστιαία μεταβολή από τα τέλη του 2017:

chips.png

5) Ένα πιο ήσυχο έτος για την Uber (με την καλή έννοια):

Το χάος ήταν η φυσιολογική κατάσταση για την Uber το 2017, με επανειλημμένες διαμάχες γύρω από την εργασιακή της κουλτούρα, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα, διχασμό στο διοικητικό συμβούλιο και απομάκρυνση του Travis Kalanick από τη θέση του CEO. Ένα έτος και ένα νέο αφεντικό μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο νέος CEO Dara Khosrowshahi αποκατέστησε σε έναν βαθμό την ειρήνη με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εργαζόμενους και σύναψε μια συμφωνία να δώσει χρήματα σε ανήσυχους μετόχους. Η Uber δεν θα απαλλαγεί ποτέ ολοκληρωτικά από την κρίση, ενώ διατηρούνται οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά της. Αλλά το σχετικά ήρεμο κλίμα και ο δρόμος της προς μια IPO το 2019, δείχνουν πόσο γρήγορα μια εταιρεία σε κρίση μπορεί να γυρίσει σελίδα.

Η ανάπτυξη εσόδων της Uber έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά οι επενδυτές παραμένουν ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές της

uber.png

4) Χρήμα, χρήμα παντού:

Με μερικές εξαιρέσεις, ήταν άλλο ένα γενναιόδωρο έτος για τις νέες εταιρείες τεχνολογίας που αναδεικνύονται σε σούπερ σταρς. Οι επενδύσεις στις startups του κλάδου αναμένεται να υπερβούν τα 200 δισ. δολάρια φέτος όπως αναφέρει το PitchBook, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκομιδή χρηματοδότησης από την φούσκα των dot-com. Οι IPOs της τεχνολογίας άρχισαν να ξεπηδούν σαν μανιτάρια μετά από μια περίοδο επιβράδυνσης και το 2019 μπορεί να φέρει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο νέων όπλων όπως η Uber, η Lyft, η Pinterest και η κινεζική Bytedance. Ο μεγάλος φόβος: Η αφρόκρεμα των startups που ιδρύθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχουν στερηθεί ποτέ φρέσκων κεφαλαίων και οικοδόμησαν τις επιχειρήσεις τους με αυτό το δεδομένο. Εάν η ρευστότητα γίνει πιο σφικτή, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άσχημα.

Το 2018 υπήρχε μια υγιής αγορά για επενδύσεις σε startups και αρχικές δημόσιες προσφορές της τεχνολογίας

money-invest.png

3) Κίνα εναντίον ΗΠΑ:

Η διαμάχη των χωρών απέδειξε ότι η βιομηχανία δεν ήταν ποτέ ανεπηρέαστη από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Λευκός Οίκος παρενέβη για να αντιστρέψει τη "θανατική ποινή" για την κινεζική κατασκευάστρια εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ZTE Corp. Οι αμερικανικοί φόβοι για τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών και smartphone Huawei Technologies, οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστείλει την προτεινόμενη συγχώνευση-μαμούθ της Broadcom και επιχείρησε να σπείρει ανησυχίες για θέματα ασφάλειας στους πελάτες της Huawei. Η σύλληψη κορυφαίου στελέχους της Huawei επιδεινώνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι η τεχνολογία δεν είναι ένας αρμονικός ήλιος αλλά πλανήτες με διαφορετική τροχιά.

Από τις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, μόνο δύο ετοιμάζονται να κλείσουν το έτος με άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας

china-us-tech.png


2) Οι Big Tech γίνονται πιο ευάλωτες:

Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις της τεχνολογίας ήταν συγχρόνως υπερβολικά ισχυρές αλλά και ευάλωτες. Υπήρχε ένας συνεχής καταιγισμός αποκαλύψεων για τα φρικτά ελαττώματα δημοφιλών χώρων συγκέντρωσης στο διαδίκτυο όπως το Facebook και το YouTube, ενώ βουλευτές σε πολλές χώρες διερωτήθηκαν εάν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να διασπαστούν ή να τιμωρηθούν. Εντός της Κίνας, ο κλάδος αναστατώθηκε από τις συγκρούσεις με την κυβέρνηση. Το ίδιο έτος που η Apple και η Amazon.com έφτασαν προς στιγμήν τα 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη έπληξαν τις δύο εταιρείες, όπως επίσης την Facebook, την Tencent και άλλους κολοσσούς. Αξίζει να παρακολουθήσουμε εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα βάλουν όρια στους γίγαντες της τεχνολογίας καθώς η δύναμή τους φθίνει από μονή της.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθούν σημαντικά για κάποιες από τις τεχνολογικές υπερδυνάμεις του κόσμου. Η εκτιμώμενη ανάπτυξη των εσόδων:

cracks-tech.png

1) Το καταστροφικό έτος του Facebook:

Είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία σε οποιονδήποτε κλάδο που να είχε χειρότερες 365 ημέρες. Υπήρξε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, που ήταν η επιτομή των χαλαρών προτύπων προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Facebook. O Μark Zuckerberg αναγνώρισε ότι η χρήση του κοινωνικού δικτύου έπεσε σε τοίχο και η μηχανή των διαφημίσεων κλάταρε -πυροδοτώντας απώλειες ρεκόρ στη χρηματιστηριακή αξία. Σημαντικοί insiders εγκατέλειψαν την εταιρεία ενώ η ηθική της ηγεσίας αμφισβητήθηκε εντός και εκτός εταιρείας. Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν την Facebook ότι υποκίνησε εθνική βία στην Μιανμάρ. Επίσης η εταιρεία έγινε σάκος του μποξ για τους βουλευτές. Και υπήρχαν και περισσότερες άσχημες λεπτομέρειες για ξένους προπαγανδιστές που κάνουν κατάχρηση του κοινωνικού δικτύου για παραπλάνηση. 

Η εταιρεία έχει κάνει πολλά για να επιδιορθώσει τα προβλήματα αλλά το Facebook αντιπροσωπεύει τα δεινά του κόσμου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στο διαδίκτυο και μεγεθύνονται. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα ανακάμψει η εταιρεία χωρίς μια θεμελιώδη αναμόρφωση του συστήματος των ανεξέλεγκτων διαφημίσεων, της μαζικής συλλογής δεδομένων και της επιβράβευσης όσων αποσπούν την προσοχή. Η Facebook άντεξε πολλές καταιγίδες στην σχεδόν 15ετή ιστορία της αλλά αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος κρίσης. Αναμένατε περισσότερες αναταράξεις το επόμενο έτος. 

Η μετοχή της Facebook βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την πρώτη της ετήσια πτώση από την καταστροφική IPO της εταιρείας το 2012

facebook-metoxes.png

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόθεση Huawei: Κάπως έτσι ξεκινά ένας τεχνολογικός «Ψυχρός Πόλεμος»
Υπόθεση Huawei: Κάπως έτσι ξεκινά ένας τεχνολογικός «Ψυχρός Πόλεμος»
Η υπόθεση της Huawei μπορεί να κλιμακωθεί ανάλογα με τη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον και την απάντηση που θα επιλέξει το Πεκίνο.
Υπόθεση Huawei: Κάπως έτσι ξεκινά ένας τεχνολογικός «Ψυχρός Πόλεμος»
Νέος φόρος Μακρόν στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Νέος φόρος Μακρόν στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, που θα ισχύσει από το 2019, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να... ισοφαρίσει τις απώλειες στον προϋπολογισμό από τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν.
Νέος φόρος Μακρόν στους τεχνολογικούς κολοσσούς
«Εισβολή» των εταιρειών τεχνολογίας στις τραπεζικές υπηρεσίες
«Εισβολή» των εταιρειών τεχνολογίας στις τραπεζικές υπηρεσίες
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν τους ισχυρότερους ανταγωνιστές των τραπεζών και έχουν ήδη ξεκινήσει την είσοδό τους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
«Εισβολή» των εταιρειών τεχνολογίας στις τραπεζικές υπηρεσίες
EY: Η στρατηγική συμφωνιών στην κορυφή της κατάταξης των ευκαιριών για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις παγκοσμίως το 2023
EY: Η στρατηγική συμφωνιών στην κορυφή της κατάταξης των ευκαιριών για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις παγκοσμίως το 2023
Συνιστά ευκαιρία καίριας σημασίας για τις εταιρείες τεχνολογίας να υιοθετήσουν το 2023 μια ενεργή στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε), καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της κάμψης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ετήσιας έκθεσης της EY, Top 10 opportunities for technology companies in 2023.
EY: Η στρατηγική συμφωνιών στην κορυφή της κατάταξης των ευκαιριών για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις παγκοσμίως το 2023
Google: Προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, προστατεύει 460 εκατ. ανθρώπους σε 80 χώρες -Ανάμεσά τους και η Ελλάδα
Google: Προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, προστατεύει 460 εκατ. ανθρώπους σε 80 χώρες -Ανάμεσά τους και η Ελλάδα
Το Flood Hub επεκτείνεται σε 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρέχοντας προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, σε 460 εκατομμύρια ανθρώπους.
Google: Προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, προστατεύει 460 εκατ. ανθρώπους σε 80 χώρες -Ανάμεσά τους και η Ελλάδα