Η Samsung θα επενδύσει 228 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ημιαγωγών

NEWSROOM
Το logo της Samsung
Το logo της Samsung/ Φωτογραφία AP

H Samsung Electronics δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επενδύσει 300 τρισεκατομμύρια γουόν (228 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος κατασκευής ημιαγωγών στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, και αποτελεί μέρος της επιθετικής πολιτικής της χώρας να πρωτοστατήσει σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2042, δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Samsung.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επιδιώκει να ενώσει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της για να τονώσει την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς. Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι 550 τρισεκατομμύρια γουόν θα επενδυθούν από τον ιδιωτικό τομέα έως το 2026 σε τομείς όπως ημιαγωγούς, οθόνες, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα.

Αλλά η μεγάλη εστίαση είναι στους ημιαγωγούς καθώς πρόκειται για κρίσιμα εξαρτήματα που αφορούν τα πάντα, από smartphone έως αυτοκίνητα , και που έχουν γίνει ολοένα και μεγαλύτερο γεωπολιτικό σημείο αναφοράς. Η επεκτατική κίνηση της Νότιας Κορέας θεωρείται ως ένας τρόπος να καλύψει τη διαφορά με τις επιθετικές επενδύσεις σε τσιπ των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ν.Κορέας, Yoon Suk-yeol, είπε ότι ενώ είναι σημαντικό για μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας όπως οι ημιαγωγοί να αναπτυχθεί μέσω ενός μεσοπρόθεσμου έως μακροπρόθεσμου σχεδίου, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα με αυτά τα σχέδια σαν να είναι θέμα ζωής και θανάτου, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του παγκόσμιου ανταγωνισμού»

Το νέο συγκρότημα κατασκευής ηλεκτρονικών τσιπ που κατασκευάζει η Samsung θα βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στοχεύει να συνδέσει τις εγκαταστάσεις ημιαγωγών στην περιοχή από τη Samsung με άλλες εταιρείες για να δημιουργήσει ένα «μέγα σύμπλεγμα ημιαγωγών». Η ιδέα είναι να συνδεθούν διάφορα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών από το σχεδιασμό τσιπ έως την κατασκευή.

«Κατά την επιλογή των νέων τοποθεσιών, λάβαμε υπόψη το φαινόμενο της συνέργειας που θα μπορούσε να φανεί από τα υπάρχοντα συμπλέγματα ημιαγωγών», δήλωσε ο Λι Τσανγκ-γιανγκ, υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είπε ότι οι εταιρείες θα κατασκευάσουν πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών στο σύμπλεγμα.

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο. Αυτοί είναι ημιαγωγοί που μπαίνουν σε συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και διακομιστές. Στη Νότια Κορέα εδρεύει επίσης η SK Hynix, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ