Ο Ζούκερμπεργκ ήθελε να αγοράσει ή να χρηματοδοτήσει το Associated Press – Γιατί έκανε πίσω στο τέλος

NEWSROOM
O CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ
O CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Πριν η Meta σταματήσει να έχει επαφές με τη βιομηχανία των ειδήσεων, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξέταζε το ενδεχόμενο να εμπλακεί περισσότερο από ποτέ.

Μεταξύ του 2017 και του 2018, ο ιδρυτής και CEO του Facebook, όπως λεγόταν τότε η εταιρεία, σκέφτηκε σοβαρά να προχωρήσει στην εξαγορά ενός μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Σύμφωνα με το Business Insider, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος, το Facebook ενδιαφέρθηκε για την αγορά του Associated Press. Δεδομένου ότι το AP είναι ένας ειδησεογραφικός συνεταιρισμός, μια ολική εξαγορά ήταν ουσιαστικά αδύνατη, το Facebook ήταν διατεθειμένο να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις όπως για παράδειγμα μια μόνιμη χρηματοδότηση του πρακτορείου από την εταιρεία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Ζούκερμπεργκ ήταν τόσο «ψημένος» με την ιδέα που εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το πρακτορείο σαν ιδιώτης, όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο Τζεφ Μπέζος με την Washington Post, ή μέσω της φιλανθρωπικής του οργάνωσης «Chan Zuckerberg Initiative».

Εκείνη την εποχή το Facebook εξακολουθούσε να κατηγορείται για πολιτικοποίηση και χειραγώγηση της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016. Τότε ο Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι το Facebook δεν έχει κάποιο ρόλο στην πολιτική, ούτε επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Ωστόσο λίγο αργότερα άλλαξε τη στάση του.

Σε ένα υπόμνημα του 2017, ανέφερε ότι το Facebook αφοσιώθηκε στο να γίνει πιο υπεύθυνο με τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το δημοσιογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του. «Το να δίνουμε στους ανθρώπους φωνή δεν αρκεί χωρίς να έχουμε ανθρώπους αφοσιωμένους στην αποκάλυψη νέων πληροφοριών», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τη βιομηχανία των ειδήσεων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ζωτικής σημασίας κοινωνική λειτουργία είναι βιώσιμη».

Το ενδιαφέρον του Facebook ήταν σοβαρό

Οι εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τη μόνιμη επιδότηση του AP από το Facebook ήταν σοβαρές σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Facebook σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το AP για να παρέχει μια συνεχή ροή ειδήσεων υψηλής ποιότητας στις πλατφόρμες του.

Η ομάδα συγχωνεύσεων και εξαγορών της Meta ενεπλάκη για να καταλάβει πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Τελικά η ιδέα εγκαταλείφθηκε καθώς η εταιρεία φοβόταν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προσελκύσει ανεπιθύμητο ρυθμιστικό έλεγχο, σύμφωνα με μια από τις πηγές του ρεπορτάζ.

Ο εκπρόσωπος του AP από την πλευρά του δήλωσε ότι «αν υπήρξαν συζητήσεις , δεν αφορούσαν το AP», προσθέτοντας ότι το πρακτορείο ως συνεταιρισμός «δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί».

Την ίδια περίοδο, ο Ζούκερμπεργκ εξέτασε το ενδεχόμενο, το Facebook να ξεκινήσει έναν δικό του δημοσιογραφικό οργανισμό. Η εταιρεία μελέτησε την ιδέα να προσλάβει κορυφαίους δημοσιογράφους με μεγάλη εμπειρία, προσφέροντάς τους υψηλές αμοιβές για την δημιουργία πρωτότυπου ειδησεογραφικού περιεχομένου. Τελικά και αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε κυρίως λόγω ανησυχιών για τις αντιδράσεις του κοινού και της χαμηλής εμπιστοσύνης που είχε ο κόσμος στο Facebook εκείνη την περίοδο.

Τα επόμενα χρόνια η Meta δεν έφερε ποτέ ξανά αυτά τα πλάνα στο προσκήνιο. Αντίθετα, πλέον έχει επικεντρωθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης λανσάροντας τα δικά της προϊόντα σε έναν κλάδο που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ