Αυτοκίνητα με «ευφυία» για όλους στην Ε.Ε.

Φωτό: Shutterstock

Μεγαλύτερη ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς δρόμους υπόσχονται οι νέοι κανονισμοί που υιοθέτησε η Κομισιόν και οι οποίοι θέτουν τις βάσεις για «έξυπνα» οχήματα που αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις οδικές συνθήκες.

Με την αυτόνομη αυτοκίνηση να κερδίζει έδαφος η Ε.Ε. πιέζει στην κατεύθυνση του μηδενισμού των απωλειών και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία μέχρι το 2050. Το λεγόμενο «Όραμα 2050» περιλαμβάνει την εκτενέστατη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς για ασφαλέστερες αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις εντός και εκτός πόλεων.

Το σχέδιο για τα Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (C-ITS) που ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν συνδέει τους χρήστες των δρόμων με τους διαχειριστές των οδικών αρτηριών, για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου. Στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου, το αυτόκινητό σας θα «μιλάει» με τα άλλα οχήματα και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για την κατάσταση της κυκλοφορίας και του οδικού δικτύου, για τη λειτουργία των σηματοδοτών ή για έκτακτα έργα που πραγματοποιούνται στον δρόμο. Σε ένα ιδανικό σενάριο, τα οχήματα που ακολουθούν θα επιβραδύνουν μετά το σήμα προπορευόμενου αυτοκινήτου που θα ενημερώνει για μποτιλιάρισμα. Βεβαίως, η τεχνολογία δεν περιορίζεται σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά θα συμπεριλάβει τόσο τα βαρέα οχήματα όσο και τους πεζούς ή τα ποδήλατα. Ο... ψηφιακός διάλογος μεταξύ οχημάτων και εξοπλισμού όπως οι σηματοδότες δεν θα περιορίζεται σε μία μικρή ακτίνα δράσης, αλλά θα φτάνει σε εμβέλεια ως και το ένα χιλιόμετρο.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως εξωτικά ή τραβηγμένα αλλά ήδη στους δρόμους της Ευρώπης κυκλοφορούν αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με συστήματα C-ITS.

Το κόστος εγκατάστσης δεν μοιάζει εξωπραγματικό, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν ανέρχεται σήμερα σε 300 ευρώ ανά όχημα. Το κόστος θα μειώνεται όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα προστίθενται στον «στόλο» των C-ITS, σχολιάζει η Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ