Καιρίδης: Η Κρήτη είναι η μεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού

NEWSROOM
καιριδης-κρητη
Επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδη, στην Περιφέρεια Κρήτης- Φωτογραφία ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI


Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Μετά τα Χανιά και την Γαύδο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, πραγματοποιεί σήμερα στο Ηράκλειο σειρά συσκέψεων και επαφών με τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Όλες οι συναντήσεις διεξάγονται στην Περιφέρεια Κρήτης. Κατά την άφιξή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έγινε δεκτός από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Ο κ. Καιρίδης κατά τη συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και τον ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στο νησί.

Απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κι αφού αναφέρθηκε στη σημασία των συσκέψεων εργασίας, σημείωσε: «Έχουμε σήμερα μια σειρά από πολύ σημαντικές συζητήσεις. Το κρίσιμο, το επίδικο είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία και νομίζω με την δική σας ηγεσία αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε. Η Κρήτη δεν είναι μόνη, η Κρήτη έχει δίπλα της όλη την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αρρυθμίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και κατάσταση την οποία ζούμε. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Υπάρχουν τα συστήματα, έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος, διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η Κρήτη είναι η βιτρίνα μας, είναι η μεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και είναι η πιο δυναμική και εξωστρεφής περιφέρεια της χώρας. Αυτό λένε τα στοιχεία είτε στον πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα, είτε στον τριτογενή στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και κατά συνέπεια πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το εύρυθμο και την ευταξία, πάντοτε με προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των πολιτών. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις. Εδώ είμαστε όμως για να τα λύνουμε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία».

Σημαντική περιφέρεια η Κρήτη

Ο κ. Καιρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι «οι ροές που έχουν εμφανιστεί στην Κρήτη είναι μικρές για τα δεδομένα που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αλλού» ωστόσο σημείωσε ότι «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προληπτικά, ιδίως γιατί έχουμε να κάνουμε με μια περιφέρεια τόσο σημαντική και κρίσιμη, όπως είναι η Κρήτη, που πέρα από τη μεγάλη της προσφορά στην ιστορία και στο έθνος, είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της πατρίδας μας και εμείς αυτό θέλουμε να το προστατεύσουμε, να το διαφυλάξουμε και να θωρακίσουμε».

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι κατανοεί πλήρως τις όποιες ανησυχίες εκφράζουν τοπικοί φορείς του νησιού σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών φιλοξενίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δεν μιλάει για κάτι μόνιμο, όπως αυτά που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα. Μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με ασφάλεια το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στο βαθμό που το πρόβλημα επιμείνει». Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι «πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα διάχυσης σε πλατείες και λιμάνια, ιδίως σε μια περιφέρεια που είναι η βιτρίνα της χώρας και που ετοιμάζεται να υποδεχθεί 5 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες στο 2024», επισημαίνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης».

Επιπρόσθετα σημείωσε: «Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω, ούτε να επιβάλλω. Ήρθα για να συζητήσω με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους δημάρχους, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να τους πω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δίπλα στην κοινωνία της Κρήτης». Και συμπλήρωσε ότι «η Κρήτη, η θωράκισή της και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, είναι προτεραιότητα» και «αποτυχία όλων μας θα είναι εάν έρθει το καλοκαίρι και έχουμε στο λιμάνι των Χανίων ή του Ηρακλείου καταστάσεις όπως είχαμε στην Ιταλία. Στη Λαμπεντούσα ή στη Σικελία».

Απαραίτητα μέτρα

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενόψει και της θερινής περιόδου μακριά από λογικές λαϊκισμού.

«Θεωρώ ότι με τις συζητήσεις που θα γίνουν σίγουρα και με την καθοδήγηση και τις δικές σας προτάσεις θα βρούμε την καλύτερη λύση ενόψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινά για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και όχι λαϊκισμός. Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούμε να συμβάλουμε θετικά στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Έχουμε αρκετά, αλλά πάντα με τη συνεργασία και τη συνέργεια και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία - γιατί πρέπει να διεκδικούμε πάντα από την κεντρική εξουσία - να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ