Sparkle: Tο καλωδικό σύστημα BlueMed ανοίγει μια νέα ψηφιακή λεωφόρο στη Μεσόγειο

NEWSROOM
sparkle
Αναβαθμισμένες δυνατότητες στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και υπηρεσίες από την SPARKLE με το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο Ιταλίας - Ελλάδας

Το BlueMed είναι το νέο υποβρύχιο καλώδιο της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο

Tην προσαιγιάλωση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος “BlueMed” στα Χανιά της Κρήτης, ανακοίνωσε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρία Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi, συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Alessandro Pansa, Πρόεδρος της Sparkle, Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, Daniele Mancuso, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece, Νίκος Κωνσταντινίδης, Επικεφαλής του Open Hub της Sparkle, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και δημοσιογράφοι. Την παρουσίαση και την συζήτηση συντόνισε η Στέλλα Τσιτσούλα, Σύμβουλος Επικοινωνίας ΤΠΕ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της RED.comm.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου,  δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνδεσιμότητα και υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, τοποθετώντας τη χώρα μας στην καρδιά μιας ψηφιακής διαδρομής που γεφυρώνει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Είναι μια υποδομή κρίσιμης σημασίας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τη χωρητικότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης ψηφιακών δεδομένων, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στο στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγμένες υποδομές, όπως το BlueMed θα υποστηρίξουν επίσης άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως ο Υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” που προάγει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της υπολογιστικής καινοτομίας και της έρευνας, υποστηρίζοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου BlueMed, αντικατοπτρίζει όλα όσα  μπορούμε να επιτύχουμε, όταν δεσμευόμαστε από κοινού για ένα σημαντικό σκοπό». 

Το BlueMed είναι το νέο καλώδιο της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Το καλώδιο εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.

Η πόντιση ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο, με διακλαδώσεις στη Μασσαλία και τη Μπαστιά (Κορσική), το Golfo Aranci (Σαρδηνία) και την Πομέτζια (Ρώμη). Από το Παλέρμο, το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας. Τα χερσαία τμήματα της Τυρρηνίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία, ενώ περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, καθώς και η πλήρης λειτουργία του τμήματος από τη Γένοβα στην Άκαμπα, αναμένονται εντός του έτους.

Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps (Terabits/sec) ανά ζεύγος, το BlueMed θα προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης, σε Internet Service Providers, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ