fbpxΣτον MSCI Standard Greece Εθνική και Eurobank | Economistas.gr
Skip to main content

Στον MSCI Standard Greece Εθνική και Eurobank

Στον MSCI Standard Greece Εθνική και Eurobank
Φωτο: Shutterstock

Η επιστροφή των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα, τον δείκτη MSCI Greece Standard, ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο πλαίσιο της περιοδικής αναδιάρθρωσης του δείκτη. 

Η ένταξη των δυο μετοχών είναι αποτέλεσμα του ράλι που έχει σημειωθεί στις τραπεζικές μετοχές από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, με τον δείκτη των τραπεζών να αποκομίζει κέρδη άνω του 56% παρά την σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών, στον απόηχο της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό της επιστροφή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ωστόσο η άμεση ένταξη της Eurobank θεωρείται ως έκπληξη καθώς οι περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του μήνα, με έκτακτη διαδικασία, αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Eurobank μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Grivalia. 

Η ένταξη στον δείκτη MSCI Greece Standard εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εισροές περίπου 70 - 80 εκατ. δολαρίων στη μετοχή της Eurobank και 60 - 70 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Τράπεζα. Όμως τα παραπάνω ποσά δεν είναι καθαρά, καθώς εκτός των εισροών θα πραγματοποιηθούν και κάποιες (αισθητά μικρότερες) πωλήσεις λόγω της διαγραφής τους από τον δείκτη MSCI μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης Eurobank - Grivalia θα οδηγήσει στην διαγραφή των μετοχών της Grivalia από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης του MSCI, διαγραφή που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση Εθνικής και Eurobank θα οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις στις σταθμίσεις του MSCI μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου να ωφελείται.

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές σε ΗΠΑ - Ευρώπη

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρέθηκαν οι μετοχές σε όλο τον κόσμο μετά την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για την αύξηση των δασμών, από 10% σε 25%, σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις: ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,38%, πτώση κατά 3,46% σημείωσε σε δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ 100 ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,41%.

Πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια απόδοση του Dow Jones και του S&P 500 από τις 3 Ιανουαρίου 2019. 

Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία καθώς οι επενδυτές ανησυχούν τόσο για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, όσο και για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Νέες απώλειες στην Αθήνα

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 724,65 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,54% με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 46,83 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,50%, με την μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,54%, και η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε με άνοδο 0,51%. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν όλες οι υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό με την μετοχή της ΕΧΑΕ να ξεχωρίζει με πτώση 5,02%, ενώ η μετοχή της Coca Cola κατέγραψε απώλειες 1,42%. Η μετοχή της Grivalia κατέγραψε πτώση 2,69%, με την μετοχή της Viohalco να κλείνει επίσης με απώλειες 2,93%.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις σημειώνοντας πτώση 8,52%, η Eurobank με -2,61%, ενώ η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 2,02%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με πτώση 1,42%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν
Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν
Τα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ με τα οποία απειλεί ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα από την επόμενη Παρασκευή έβαλαν φωτιά σε μια πολύ ήσυχη εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος.
Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν
Πλήγμα στα ομόλογα από τις παροχές Τσίπρα
Πλήγμα στα ομόλογα από τις παροχές Τσίπρα
Πάνω από το 3,4% ξέφυγε σήμερα η απόδοση του 10ετούς, λόγω ανησυχιών για τις δημοσιονομικές επιδράσεις του «πακέτου» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Πλήγμα στα ομόλογα από τις παροχές Τσίπρα
Νέα κεφάλαια φέρνουν στο ΧΑ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI
Νέα κεφάλαια φέρνουν στο ΧΑ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI
Οι αναλυτές προεξολφλούν την επιστροφή στον δείκτη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ενώ η διαγραφή της Grivalia ευνοεί Μυτιληναίο. Ποιες εισροές αναμένονται.
Νέα κεφάλαια φέρνουν στο ΧΑ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI
Ευνοϊκές αλλαγές στον MSCI στη σκιά διεθνών πιέσεων
Ευνοϊκές αλλαγές στον MSCI στη σκιά διεθνών πιέσεων
Απόψε οι αλλαγές, προεξοφλείται επιστροφή στον δείκτη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. «Βουτιά» στα ασιατικά χρηματιστήρια, πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων του S&P 500.
Ευνοϊκές αλλαγές στον MSCI στη σκιά διεθνών πιέσεων
Η Κίνα «βούλιαξε» την Wall Street
Η Κίνα «βούλιαξε» την Wall Street
Τα αντίποινα της Κίνας με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων ως απάντηση στις προκλήσεις Τραμπ μετά τις πιέσεις που άσκησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «βούλιαξαν» και την Wall Street.
Η Κίνα «βούλιαξε» την Wall Street