Το Brexit συνεχίζει να βυθίζει την στερλίνα

NEWSROOM
Το Brexit συνεχίζει να βυθίζει την στερλίνα
Φώτο: Shutterstock

Πτώση για τρίτη συνεχή ημέρα καταγράφει η στερλίνα, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των ανησυχιών ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς μια συμφωνία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Συντηρητικό κόμμα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 12.00 ώρα Ελλάδας, με τον υπέρμαχο του Brexit Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται ότι έχει κερδίσει τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Ο νικητής θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού αύριο.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit είναι αμετακίνητη και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ ακόμα και αν δεν υπάρχει μια μεταβατική συμφωνία. Οι δηλώσεις αυτές έχουν οδηγήσει τη στερλίνα σε πτώση κατά 2% έναντι του δολαρίου αυτό τον μήνα.

Ωστόσο, καθώς ο Τζόνσον είναι το φαβορί της ψηφοφορίας, μια μεγάλη κίνηση της στερλίνας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θεωρείται απίθανη, καθώς μεγάλο βάρος θα δοθεί στην πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού καθώς και στους υπουργούς που θα επιλέξει. Μια σειρά από υπουργούς που διαφωνούν με τη σκληρή στάση του Τζόνσον στο θέμα του Brexit, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, αναμένεται να παραιτηθούν, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στη στερλίνα.

«Η είδηση ότι ο Τζόνσον γίνεται ο επόμενος πρωθυπουργός δεν αναμένεται να κινήσει τη λίρα. Οι αγορές θα επικεντρωθούν στο πόσο είναι πραγματικά προετοιμασμένος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Έχει πει ότι είναι ‘όλα ή τίποτα’ αλλά το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η δέσμευση», δήλωσε ο Κόλιν Άσερ, αναλυτής της Mizuho. «Είμαστε σε μια κατάσταση ψευτοπολέμου, μπορεί να συνεχίσει με τις προετοιμασίες για το Brexit, αλλά η πραγματική δράση θα λάβει χώρα όταν συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο μετά τη θερινή ανάπαυλα».

Στις 10:45 ώρα Ελλάδας, η λίρα υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,2441 δολάριο, κινούμενη προς το χαμηλό διετίας του 1,2382 δολαρίου. Έναντι του ευρώ, κατέγραψε πτώση 0,2% στις 89,97 πένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ