Με κεφαλαιοποίηση κάτω του 1 δισ. ευρώ οι τράπεζες

NEWSROOM
Με κεφαλαιοποίηση κάτω του 1 δισ. ευρώ οι τράπεζες
Φωτο: Associated Press

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκονται αυτή την ώρα οι μετοχές των τραπεζών παρά τις βαρύτατες απώλειες των προηγουμένων εβδομάδων. Αυτή την ώρα η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 8,8%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 8,5%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 4,3% ενώ απώλειες 3,22% σημειώνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι για πρώτη φορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, Εθνική και Eurobank έσπασαν αρνητικά το όριο του 1 δισ. ευρώ σε ότι αφορά την κεφαλαιοποίησή τους.

Έτσι η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank διαμορφώνεται στα 965 εκατ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 930 εκατ. ευρώ ενώ η Πειραιώς βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα με χρηματιστηριακή αξία 430 εκατ. ευρώ. Η μόνη τράπεζα που παραμένει με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ είναι η Alpha Bank, που βρίσκεται στα 1,8 δισ. ευρώ, και παρουσιάζει συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες καθώς είναι η μόνη εγχώρια τράπεζα που δεν διαγράφηκε από τον δείκτη MSCI.

Αυτή την ώρα (16.07) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,80% και βρίσκεται στις 614,742μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει βύθιση κατά 5,10%. Σημειώνεται ότι οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 50% κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο υπήρξε αντίδραση με το δείκτη των τραπεζών να περιορίζει τις απώλειες στο -3,94% ενώ ισχυρή αντίδραση σημείωσε η μετοχή της Eurobank κλείνοντας με απώλειες 2% ενώ η χρηματιστηριακή αξία της διαμορφώθηκε στο κλείσιμο λίγο υψηλότερα από το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.

Η διαγραφή Εθνικής – Eurobank – Πειραιώς από τον δείκτη MSCI, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση των τραπεζών, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την διολίσθηση της χώρας σε προεκλογικούς ρυθμούς τροφοδοτούν τις ρευστοποιήσεις.

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις αέρα έχουν πραγματοποιηθεί στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς όπου εκτιμάται ότι έχει σορταριστεί το 8,9% των ελεύθερων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), το 2,6% της Eurobank, το 2,3% της Εθνικής Τράπεζας και το 2,2% του free float της Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι οι ανοιχτές πωλήσεις που έχουν δηλωθεί επίσημα ειναι μικρότερες καθώς ένας επενδυτής έχει υποχρέωση να το δηλώσει μόνο αν η θέση ξεπερνά το 0,5% των μετοχών της εταιρίας στην οποία έχει πραγματοποιήσει ανοιχτές πωλήσεις. Ωστόσο είναι εκατοντάδες τα funds που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις τις οποίες δεν έχουν δηλώσει καθώς δεν έχουν ξεπεράσει το όριο του 0,5%. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πραγματικό ύψος των ανοιχτών πωλήσεων αποτυπώνεται στο δανεισμό των μετοχών που πραγματοποιείται μέσω της ΕΤΕΣΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ