Βρετανία: Σχόλιο του ΥΠΟΙΚ «ρίχνει» την στερλίνα

NEWSROOM
Βρετανία: Σχόλιο του ΥΠΟΙΚ «ρίχνει» την στερλίνα
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ / AP Images

Πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα ύστερα από τα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ που ενίσχυσαν τους φόβους για αδύναμους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times προχθές, Σάββατο, ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα δεσμευθεί ότι θα εμμείνει στους κανόνες της ΕΕ στις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit. Αυτό αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις που θέλουν να χαλαρώσουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι με την ΕΕ μόλις τερματιστεί στα τέλη του έτους η μεταβατική περίοδος ύστερα από την αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου.

Η λίρα κατέγραψε πτώση 0,3% νωρίτερα σήμερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2977 δολάριο. Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε νωρίτερα και έναντι του ευρώ, στις 85,48 πένες.

«Έχει να κάνει με το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλίνει από την Ευρώπη, και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο να περιοριστεί η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην RBC Capital markets. «Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά σε αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ