Με 10ετές η επόμενη έξοδος στις αγορές!

Shutterstock

Τελικά όχι απλά υπάρχει… ζωή και μετά την περίοδο χάριτος για τα δάνεια του ESM το 2032, αλλά οι αποκαλούμενοι real money investors διαγκωνίζονται για το ποιος θα πρωτοτοποθετηθεί σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, «κλειδώνοντας» έτσι και την επόμενη έκδοση, που σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, θα είναι 10ετούς ομολόγου.

Αναμφίβολα τα 19 δισ ευρώ των προσφορών για το 15ετές, που έπεσαν στο τραπέζι, ζαλίζουν και τον πιο εξοικειωμένο σε τέτοια deals. Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν το… κάτι παραπάνω, δεν έμειναν στη… βιτρίνα και κοίταξαν παραμέσα: στις προσφορές των μακροπρόθεσμων επενδυτών, στο πραγματικό χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των προσφορών από αυτούς τους επενδυτές έφτασε στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ από τις αμιγώς ξένες «πηγές» το ποσό διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ. Πόσα πήραν; Περί τα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύφθηκαν μόνο κατά το ήμισυ κι όπως λένε πηγές κοντά στη διαδικασία «έμειναν πεινασμένοι και έτοιμοι για την επόμενη έκδοση». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές- δεν είναι πολύ μακριά- και μάλιστα με 10ετές ομόλογο, έχει εξασφαλισμένη επιτυχία.


Η έκδοση 15ετούς ομολόγου υπήρχε στο τραπέζι από πέρσι, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να γίνει το «χτύπημα» την κατάλληλη στιγμή. Από καθαρά τεχνική ματιά, μετά τις πρόσφατες εκδόσεις, η καμπύλη του Χρέους ως τα επόμενα 10 χρόνια κρινόταν ικανοποιητική με real money transactions, δηλαδή με φρέσκο χρήμα. Από εκεί και πέρα, όμως, καταγράφονταν μόνο swaps, δηλαδή όχι πραγματικό χρήμα και μάλιστα με επιτόκια 3,5- 4%. Πλέον, μετά την έκδοση του 15ετούς, η καμπύλη επαναπροσδιορίζεται με πραγματικούς όρους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά την έκδοση του 10ετούς, θα ακολουθήσει και νέο 7ετές ομόλογο.

Η έκδοση του 15ετούς δεν έγινε, όμως, μόνο για τεχνικούς λόγους. Η συμφωνία του Μαίου του 2018 για το ελληνικό Χρέος προέβλεπε ότι μετά το 2032, δηλαδή μετά την περίοδο χάριτος για τα δάνεια του ESM, οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να εξετάσουν κάθε πρόσθετο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Χρέους, αν για λόγους απρόβλεπτους π.χ. μια οικονομική κρίση εκτός συνόρων, η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τους όρους. Αν και αυτή η- όντως γενικόλογη- δέσμευση ερμηνεύθηκε από πολλούς ως δικλείδα ασφαλείας από τον ESM, υπήρξαν ουκ ολίγοι- και fund managers- που σπεκουλάρησαν με σενάρια... καταστροφής μετά το 2032, “πατώντας” και στις χλιαρές σχετικές αναφορές του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές «η χθεσινή έκδοση ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους αυτούς», συμπληρώνοντας με νόημα πως όταν διαπιστώνει κανείς ότι το 6% του 15ετούς ομολόγου κατέληξε στους Βόρειους (Nordics) και ειδικότερα όταν έφτασε να επενδύει ως το 2035 σε ελληνικό Χρέος ακόμα και ένα υπερσυντηρητικό Φινλανδικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, τότε είναι αστείο να συζητάμε για σενάρια καταστροφής.


Η μαζική προσέλευση μακροπρόθεσμων επενδυτών και πολύ περισσότερο η διαμόρφωση του επιτοκίου στα επίπεδα του 1,9% για Χρέος που λήγει το 2035, είναι όμως απάντηση και στον ESM. Ως γνωστόν, ο Ευρωμηχανισμός, σε μια ακόμα αλλοπρόσαλλη άσκηση εργασίας, έχει συμπεριλάβει στο βασικό σενάριο του DSA, την παραδοχή ότι η Ελλάδα, μετά το… σωτήριον έτος 2032, θα αντλεί χρήμα από τις αγορές με κόστος… 4,5%. Το προφανές είναι ότι ο ESM θα υποχρεωθεί σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην επικείμενη αναθεώρηση του DSA, αν φυσικά θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία του…

ΣΧΕΤΙΚΑ