fbpxXρηματιστήριο Αθηνών: Ελκυστική η αγορά -Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών | Economistas.gr
Skip to main content

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ελκυστική η αγορά -Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ελκυστική η αγορά -Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών
Χρηματιστήριο Αθηνών/ Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Με μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή εκκίνηση για το 2022, κόντρα μάλιστα και στις αναταράξεις που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές.

Η αγορά προσπάθησε να ξεφύγει από την πολύμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 850-930 μονάδων, καταγράφοντας νέα υψηλά επταετίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (955,76 μονάδες) που ήταν το υψηλότερο κλείσιμο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 (1.035 μονάδες). Θετικοί για την πορεία της ελληνικής αγοράς εμφανίζονται αρκετοί επενδυτικοί οίκοι, εκτιμώντας ως ελκυστικές τις αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς.

Θετική για τις ελληνικές μετοχές παραμένει η HSBC καθώς πιστεύει ότι θα ενισχυθούν χάρη στον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του ισχυρού ελληνικού story. Με βάση τις μέσες προβλέψεις της αγοράς, το P/E στο σύνολο της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10,9 για το 2021 και στο 9,4 για το 2022. Η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022.Η HSBC συνεχίζει να υπογραμμίζει πως σαφώς, ένα σημαντικό μέρος του story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες .

Το συνολικό P/E του κλάδου τοποθετείται στο 6,5 για το 2021 και στο 6,6 για το 2022.Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση. Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, προσθέτει η βρετανική τράπεζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη νέων δανείων και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας.Όπως παρατηρεί, το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται στο 40%.

Η Citi βελτίωσε τις προβλέψεις της, με την εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων να τοποθετείται ακόμα πιο υψηλά. Βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν κατά 41,5% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), από αύξηση 25% που προέβλεπε πριν, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό διεθνώς. Το 2023 αναμένει αύξηση της τάξης του 19,8% στα ελληνικά EPS.

Συγκριτικά η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 κατά 6,2%, των αναδυόμενων αγορών κατά 5,2%, των ανεπτυγμένων κατά 7,7% και των αμερικανικών εταιρειών κατά 7,7%, ενώ σε μέσο όρο διεθνώς η αύξηση της κερδοφορίας θα διαμορφωθεί στο 7,3%. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 15, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 10,6 και το 2023 στο 8,9. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ, από 24,1 2021, θα κινηθεί στο 22,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 πέρσι, στο 15,2 το 2022.Τέλος, στα επίπεδα του 3,4% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμωμένη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ, παγκόσμιες αγορές και αναδυόμενες αγορές, που τοποθετείται στο 2,9%, 1,2%, 1,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εισηγμένες, η JP Morgan εκτιμά πως η κερδοφορία το 2021 θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 21,9%, το 2022 θα κινηθεί στο 17,5% και το 2023 στο 7,1%. Συγκριτικά για τις διεθνείς αγορές αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) φέτος κατά 51,4%, ενώ για το 2022-2023 εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 6,9% και 8,7%. Για την Ευρώπη η αύξηση φέτος τοποθετείται στο 59,3% ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 6,6% και το 2023 στο 6,3%. Για τις ΗΠΑ η αμερικανική τράπεζα αναμένει αύξηση της κερδοφορίας 49,4% φέτος και επιβράδυνση στο 7,9% το 2022, ενώ το 2023 τοποθετεί την άνοδο των EPS στο 9,9%.

"Ταύρος" για το ελληνικό χρηματιστήριο δηλώνει ο οίκος Jefferies, βλέποντας θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% για το 2021, δηλαδή αισθητά υψηλότερους από αυτούς που περίμενε. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αναγνωριστεί από την αγορά, σημειώνει ο οίκος. Κόντρα στις παραπάνω εκτιμήσεις στην τελευταία θέση κατατάσσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις αναδυόμενες αγορές, η Bank of America Global Research .

Σύμφωνα με την Eurobank Equities οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, με discount περίπου 30% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε Ευρώπη και περιφέρεια.

Η χρηματιστηριακή συστήνει στους επενδυτές να επικεντρωθούν:

  • Σε μετοχές με υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την αύξηση κόστους λόγω πληθωρισμού, όπως ο ΟΠΑΠ.
  • Σε μετοχές που έχουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση, όπως ΔΕΗ και Μυτιληναίος
  • Σε τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα εξαιτίας της διαδικασίας «εκκαθάρισης» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), της πιστωτικής επέκτασης και των ελκυστικών αποτιμήσεων, όπως αυτή της Εθνικής και
  • Κυκλικές μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Σύμφωνα με την Beta ΑΕΠΕΥ η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις. Ο λόγος των εταιρικών κερδών προς την κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις 17 φορές, ενώ με τις προσαρμογές των εκτάκτων διαμορφώνεται στις 14,7 φορές. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι βασικές επιλογές της Beta ΑΕΠΕΥ για το 2022 είναι: Εθνική, Μυτιληναίος, Quest, Τερνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ καλύπτουν τα βασικά ζητούμενα της ανάπτυξης, των μερισμάτων και των προοπτικών από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Autohellas, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Cenergy, Intrakat και Φουρλής συμπληρώνουν την βασική δεκάδα των επιλογών της χρηματιστηριακής.

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχωρίων και ξένων διαχειριστών οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο για το 2022.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου.

Η ταχεία υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων μετασχηματίζει τους ισολογισμούς και τις λειτουργίες των τραπεζών, αφενός, ενώ αφετέρου, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά για την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Ράλι αναμένει η Axia για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με βάση τις νέες τιμές στόχους, ενώ διατηρεί σε όλες τη σύσταση buy.

Θέτει τον πήχη για τις μετοχές των τραπεζών σε πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Εθνική θέτει την τιμή-στόχο τα 6,00 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank τα 1,50 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,15 ευρώ.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities .

Η χρηματιστηριακή θέτει στόχους για την Αlpha Bank στα 1,37 ευρώ, για την Εθνική 3,48 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,84 ευρώ.

Η BofA για την Alpha Βank δίνει τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ, για την Εθνική τα 3,30 ευρώ, για την Eurobank τα 1,15 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,40 ευρώ .

Η JP Morgan το 2022, τηρεί overweight θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό κλάδο και για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο το 1,56 ευρώ , για την Eurobank το 1,3 ευρώ , για την Εθνική δίνει τα 4 ευρώ και για την Πειραιώς τιμή στόχο τα 2 ευρώ.

Η HSBC αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.

Η Wood δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σε ότι αφορά τις τιμές-στόχου, αναβαθμίζει στο 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν την τιμή-στόχος για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Εθνική στο 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ για την Πειραιώς τοποθετεί πλέον την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μασκ πούλησε επιπλέον μετοχές αξίας 1,02 δισ. δολάρια
Ο Μασκ πούλησε επιπλέον μετοχές αξίας 1,02 δισ. δολάρια
Ο Έλον Μασκ πούλησε χθες άλλες 934.090 μετοχές για 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να πληρώσει φόρους για την άσκηση των δικαιωμάτων που έχει σχετικά με το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του
Ο Μασκ πούλησε επιπλέον μετοχές αξίας 1,02 δισ. δολάρια
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις τράπεζες «ποντάρουν» εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές για το 2022
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις τράπεζες «ποντάρουν» εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές για το 2022
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών για το επόμενο έτος .
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις τράπεζες «ποντάρουν» εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές για το 2022
Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
«Γκρίζα» τα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό των ανέργων που βρήκαν δουλειά. Το σχέδιο του ΟΑΕΔ για φέτος.
Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,19% στο ξεκίνημα των συναλλαγών
Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,19% στο ξεκίνημα των συναλλαγών
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.
Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,19% στο ξεκίνημα των συναλλαγών
Περιμένει σε θετικό κλίμα η χρηματιστηριακή αγορά
Περιμένει σε θετικό κλίμα η χρηματιστηριακή αγορά
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας υποχωρήσει από τα αρχικά τους επίπεδα, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.
Περιμένει σε θετικό κλίμα η χρηματιστηριακή αγορά
Παραμένει σε θετικό κλίμα η χρηματιστηριακή αγορά -Υποχώρηση από τα αρχικά επίπεδα
Παραμένει σε θετικό κλίμα η χρηματιστηριακή αγορά -Υποχώρηση από τα αρχικά επίπεδα
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας υποχωρήσει από τα αρχικά τους επίπεδα, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.
Παραμένει σε θετικό κλίμα η χρηματιστηριακή αγορά -Υποχώρηση από τα αρχικά επίπεδα